Hyppää sisältöön

Entisessä Mannerheimin päämajassa vesivahinko – vettä tulvi museon sisään katonrajasta

Vesivahinko ei vaikuta vahingoittaneen museon esineistöä.

Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Mikkelin Päämajamuseo on suljettu toistaiseksi vesivahingon vuoksi. Museon henkilökunta havaitsi perjantaiaamuna, että museon katosta valuu vettä museon toisen kerroksen näyttelytiloihin.

Vesivahinko havaittiin ensimmäisenä museon niin sanotussa sotahuoneessa, jossa esitellään talvi- ja jatkosotien sekä Lapin sodan tapahtumia. Vettä tuli sisään myös rakennuksen toisen kerroksen kulmahuoneesta, jossa esillä on Siviilit sodassa -näyttelyosio.

Mikkelin kaupungin tiedotteen mukaan Päämajamuseon katolla lumi oli muodostanut jääpadon, ja vesi oli päässyt paineella läpi peltikaton saumoista.

Mikkelin kaupungin kulttuuri- ja museojohtaja Matti Karttunen sanoo veden tulleen virtana katon läpi ja näyttelytiloihin.

– Aloimme pikaisesti purkaa vitriinejä ja siirtää museoesineitä suojaan virtaavalta vedeltä. Nyt ei riitä se, että sulkisimme yhden ainoan huoneen yleisöltä, vaan valitettavasti meidän on suljettava Päämajamuseo toistaiseksi, Karttunen toteaa.

– Tiloissa on uhan alla näyttelyesineiden lisäksi myös sähkölaitteita, esimerkiksi valaistuskiskoja. Kun vesi siellä avoimesti virtaa, se muodostaa merkittävän turvallisuusriskin.

Saman katon alle tulossa Sodan ja rauhan keskus Muisti

Mikkelissä kaavaillaan juuri perustetun Sodan ja rauhan keskus Muistin sijoittamista Päämajamuseon kanssa saman katon alle niin sanottuun Päämajataloon. Nyt rakennuksessa ilmenneet ongelmat huolettavat osaltaan myös kulttuuri- ja museojohtaja Karttusta.

– Kyllähän se ongelma on, kun vesi tulee sisään. Tällaisessa toiminnasta, missä puhutaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta omaisuudesta, täytyy omaisuus myös turvata. Rakennuksessa pitäisi olla turvalliset olosuhteet, ja kyllä siinä miettimistä on, miten tilanne jatkossa ratkaistaan.

Museon näyttelyesineitä vesi ei ehtinyt tällä kertaa tärvelemään.

– Saimme nopeasti tiedon vahingosta ja meillä oli henkilökunta paikalla. Keskeytimme muut työt ja henkilökunta reagoi nopeasti tilanteeseen siirtämällä esineitä turvaan. Näyttäisi, että esineistön osalta on vältytty suuremmilta vahingoilta, Karttunen kertoo.

Museon tilojen kuivatus on käynnissä. Museon uudelleen avaamisen aikataulusta ei ole vielä varmuutta.