Kuntavaalien nuoret menestyjät haastavat eduskuntavaaleissa istuvat kansanedustajat – naisia on Pirkanmaalla riittänyt puolueisiin epätasaisesti

Puolueiden ehdokasasettelu alkaa olla valmis. Listoilla on tapahtumassa luonteva sukupolvenvaihdos.

eduskuntavaalit
Henkilö kävelee ulos eduskunnasta.
Huhtikuussa selviää, ketkä edustavat pirkanmaalaisia eduskunnassa.Esko Jämsä / AOP

Pirkanmaan ehdokasasettelu kevään eduskuntavaaleihin on hyvässä vauhdissa. Suurin osa puolueista on saanut rivinsä valmiiksi huhtikuuta varten, ja keskeneräisilläkin listoilla on enää muutamia paikkoja auki.

Vain ruotsalainen kansanpuolue on yhä vailla pirkanmaalaisehdokasta. Puolue tähtää yhteen täkäläiseen tarjokkaaseen, mutta toistaiseksi sopivaa henkilöä ei ole löytynyt.

Monien puolueiden toimistoilla nostetaan näiden vaalien erityispiirteeksi nuorten pirkanmaalaisehdokkaiden kasvanut määrä. Ainoastaan perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit kertovat pärjäävänsä vain muutamalla nuorella ehdokkaalla.

Politiikan tutkija Aino Tiihonen
Matias Väänänen / Yle

Tampereen yliopiston tutkija Aino Tiihonen kiinnittää huomiota paitsi useamman puolueen listoilta löytyviin opiskelijaehdokkaisiin, myös koko joukkoon edellisten kuntavaalien nuoria menestyjiä.

– Istuvat kansanedustajat tulevat saamaan hyviä haastajia nuorista ehdokkaista, jotka keräsivät paljon kannatusta kuntavaaleissa 2017. Nuoresta iästään huolimatta monella on kokemusta vaalityöstä, sillä he ovat olleet ehdolla myös edellisissä eduskuntavaaleissa, Yle Tampereen vaaliasiantuntijana toimiva Tiihonen sanoo.

Onko menossa sukupolvenvaihdos?

Tuoreempia kasvoja vetävät ehdokasriveihin ajankohtaiset teemat. Pirkanmaan vihreistä kerrotaan, että esimerkiksi keskustelu ilmastonmuutoksesta tuntuu selvästi lisänneen nuorten löytämistä puolueeseen.

– Toisaalta myös koulutuskysymykset näyttävät nousseen esiin, ja listalla on useampiakin opettajia, toiminnanjohtaja Tarja Virtanen sanoo.

Myös kokoomuksen toimistolla on pantu merkille nuorten aktiivisuus.

– Meillä on ehdokkaana aiempiin vaaleihin verrattuna enemmän nuoria ja naisia, toiminnanjohtaja Jari Porraslampi laskee.

Keskustan pirkanmaalaisäänestäjistä yli 6 700 joutuu etsimään uuden ehdokkaan Mikko Alatalon jättäessä eduskunnan. Konkarin äänimääriä ei noin vain korvata, mutta puolueessa puhutaan positiiviseen sävyyn suoranaisesta sukupolvenvaihdoksesta.

– Meillä taitaa olla historian nuorin lista. Sukupolvenvaihdos tapahtuu luontevasti kun moni konkari luopuu. Politiikan tekeminen on siirtynyt verkkoon ja rytmikin on nopeutunut, mikä sopii varmasti juuri nuorille, Pirkanmaan Keskustan puheenjohtaja Tuukka Liuha pohtii.

Sukupolvenvaihdos tapahtuu luontevasti kun moni konkari luopuu.

Tuukka Liuha

Tutkija Aino Tiihonen muistuttaa, että edellisissä vaaleissa sama määrä istuvia kansanedustajia jätti asettumatta ehdolle ja nyt tiedossa on siis normaalia vaihtelua. Hän allekirjoittaa kuitenkin osin ajatuksen sukupolvenvaihdoksesta.

– Politiikka, media ja ympäröivä yhteiskunta ovat muuttuneet. Ehkä puolueissa koetaan, että nuorilla on oikeanlaiset resurssit vastata kilpailuun ja osallistua vaalikeskusteluun, Tiihonen sanoo.

Tuukka Liuha
Pirkanmaan keskustalla on näissä vaaleissa nuori lista. "Nuorempaa porukkaa on tietoisesti kannustettu aktiiviseen rooliin", sanoo Tuukka Liuha. Antti Eintola / Yle

Nuori nainen houkuttelee kaltaisiaan demareissa, sinisissä ei

Nuorten lisäksi puolueet korostavat mielellään sukupuolten tasa-arvoa listoillaan. Tutkija Aino Tiihonen ei suoralta kädeltä suostu nimeämään näitä vaaleja naisten esiinmarssiksi.

– Ero mies- ja naisehdokkaiden määrässä on kaventumassa, mutta naisia on yhä vähemmän kuin miehiä. Pirkanmaalla naiset eivät perinteisesti ole yhtä aktiivisia asettumaan ehdolle kuin muualla maassa, Tiihonen sanoo.

Varapuheenjohtaja Sanna Marin SDP:n eduskuntavaalien kampanja-avauksessa.
Puheenjohtaja Antti Rinnettä viime ajat tuurannut Sanna Marin on houkutellut SDP:n riveihin nuoria naisia. Puolueessa pohditaan nyt, mistä löytyisi yhtä valovoimainen mies.Markku Ulander / Lehtikuva

Jos muut puolueet joutuvatkin hieman korostetusti mainitsemaan nuorten ja naisten mukanaolosta, SDP:n ei toistaiseksi tarvitse. Ainakin Pirkanmaalla muistetaan hyvin, että puolue etenee vähintään helmikuun loppuun saakka juuri nuoren naisen komennossa.

Tamperelaisen Sanna Marinin rooli puolueessa oli jo ennen puheenjohtajatuuraustakin vahva. Pirkanmaan piiritoimiston toiminnanjohtaja Harri Sandell laskee näkyvän varapuheenjohtajan ensisijaiseksi eduksi paikallisuuden, mutta iällä ja sukupuolellakin on väliä.

– Marin on valovoimainen poliitikko, jonka ansiosta puolueeseen tulee nyt nuoria naisia. Toisaalta meiltä puuttuu vastaavasti yhtä valovoimainen mies, joka vetäisi nuoret miehet mukaan, Sandell pohtii.

Ero mies- ja naisehdokkaiden määrässä on kaventumassa, mutta naisia on yhä vähemmän kuin miehiä.

Aino Tiihonen
Harri Sandell
SDP:n Harri Sandellin mukaan listat syntyivät tällä kertaa helposti. "Jonkin verran piti miettiä kuka otetaan, ja muutama halukas jäi uloskin. "Antti Eintola / Yle

Aina näkyvä rooli ei takaa sitä, että kaltaiset innostuvat. Ensi kertaa eduskuntavaaleihin suuntaavilla sinisillä on demareihin verrattuna päinvastainen tilanne. Vaikka puolueen pirkanmaalaisittain valovoimaisin henkilö on juuri nuori nainen, istuva kansanedustaja Tiina Elovaara, ei ehdokkaaksi tunnu löytyvän tarpeeksi naisia.

Puolueen ehdokaslistat elävät vielä, ja Pirkanmaan sinisten puheenjohtaja Ari Prihti näkisi mieluusti muutaman vapaan paikan täyttyvän juuri naisilla.

– Naisia on jostakin syystä vaikea houkutella mukaan politiikkaan. Kantaa ottavia ja esimerkiksi blogeissa kärkeviäkin avauksia tekeviä henkilöitä on kyllä paljon, mutta omilla kasvoilla politiikkaan lähtemiseen on korkeampi kynnys.

Tiina Elovaara
Sinisten Tiina Elovaara on istuva kansanedustaja ja juuri sitä mitä puolue ehdokkaaltaan toivoo: valovoimainen nuori nainen. Hänen suosionsa ei kuitenkaan ole riittänyt houkuttelemaan sinisten listoille lisää naisia.Marjut Suomi / Yle

Ari Prihti veikkaa yhdeksi naisten vastahakoisuuden syyksi politiikan yleistä raaistumista.

– Tässä joutuu hyvin helposti sylkytolpan rooliin. Uskon, etteivät naiset halua lähteä sellaiseen.

Naisia on jostakin syystä vaikea houkutella mukaan politiikkaan.

Ari Prihti

Tutkija Aino Tiihosen mukaan naisten korkeampaa mukaanlähtökynnystä sietäisi tutkia.

– Ehdolle asettumiseen vaikuttavat omat resurssit ja voimavarat. Naisilla saattaa todellisuudessa olla niitä yhtä paljon kuin miehillä, mutta oma kokemus on eri. Naiset myös saattaisivat tarvita enemmän rohkaisua ja kannustusta, Tiihonen pohtii.

Luopuvien konkareiden ja Pohjois-Pirkanmaan äänet kelpaisivat monille

Lähes joka puolueesta kerrotaan epävarmuuden maakuntavaalien ajankohdasta vaikuttaneen ehdokasasetteluun jonkin verran. Vasemmistoliitto löi oman listansa kiinni jo marraskuussa.

– Viime vuoden keväällä oltiin kovaa vauhtia valmistautumassa maakuntavaaleihin ja monen fokus oli siinä. Tavallaan aikaa eduskuntavaalien ehdokasasettelulle jäi ehkä vähemmän kuin olisi toivonut, Pirkanmaan piirin toiminnanjohtaja Aaron Kallinen luonnehtii.

Sinisten lisäksi avoimia ehdokaspaikkoja on yhä myös esimerkiksi kristillisillä.

– Meillä on aktiivista väkeä, mutta moni pitää paikallistasolla vaikuttamista yhtä tärkeänä kuin valtakunnanpolitiikkaa, Pirkanmaan Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sirpa Pursiainen sanoo.

Pursiainen toivoo keskustan ja sinisten riveistä luopuvien konkareiden Mikko Alatalon, Martti Mölsän ja Lea Mäkipään äänistä osan valuvan kristillisten laariin. Samoilla apajilla kalastelee myös kokoomus; toimistolla uskotaan porvarin äänestävän porvaria.

Mikko Alatalo
Eduskunnan jättävän Mikko Alatalon äänille olisi ottajia.Jyrki Ojala / Yle

Monen puolueen pirkanmaalaispäämajoissa kehutaan ehdokaslistan alueellista kattavuutta, mutta erityisen haastavana alueena nousee esiin Pohjois-Pirkanmaa.

Esimerkiksi vahva perussuomalainen kunta Kihniö menetti puolueen jakautuessa kansanedustajansa Lea Mäkipään sinisille. Mäkipään nyt jättäessä eduskunnan siniset ei kuitenkaan ole saanut hankittua uutta ehdokasta maakunnan pohjoisosista.

Myöskään vihreiden listoille ei ole löytynyt pohjoisesta ketään.

Perussuomalaiset uskoo hallitsevansa maakunnan pohjoisosia vastedeskin, eikä ole valmis testamenttaamaan ääniä muille.

– Presidentinvaaleissa saatu äänisaalis riittää todisteeksi siitä, että kannatus pysyy meillä, sanoo Pirkanmaan piirin perussuomalainen puheenjohtaja Harri Vuorenpää.

Artikkelia päivitetty 14.2.2019 klo 9:46 kristillisdemokraattien kommentilla.