1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailuyritykset

Kemiin on perustettu uusia matkailuyrityksiä – tavoite on jo melkein saavutettu

Kemissä on tavoitteena 20 uuden matkailuyrityksen perustaminen ensi vuoden loppuun mennessä.

matkailuyritykset
Domehalli Kemissä
Uusin Kemin matkailun yhteistyökuvio on syntynyt oululaisen Sparkin kanssa. Spark tarjoaa kulttuurielämyksiä kupolihallissa Lumilinnan vieressä.Jarno Tiihonen / Yle

Kemin tavoitteena on tehdä kaupungista ympärivuotisen matkailun ykköskohde Lapissa (siirryt toiseen palveluun). Kasvun turvaamiseksi kaupungilla on menossa matkailutoimijoiden rekrytointikampanja.

Kemin Matkailun toimitusjohtaja Susanne Koutonen sanoo, että kaupungin yhtiön ja yksityisten yritysten roolijako on selvä.

– Matkailuyhtiön rooli on pitää Lumilinnan ympäristö ja palvelut vahvana. Toiseksi kehitämme merellistä matkailua, mitä jäänmurtaja Sampo on jo vuosia tehnyt. Näihin liittyviä ohjelmapalveluita me emme tee itse, vaan haluamme niihin yrittäjät, Koutonen sanoo.

Kemi onkin onnistunut aika hyvin matkailuyritysten houkuttelussa.

Kaupunkiin on perustettu 16 uutta alan yritystä kolmen viime vuoden aikana. Matkailun strategiassa tavoitteeksi on asetettu 20 matkailuyrityksen perustaminen ensi vuoden loppuun mennessä.

Lumilinnan vieressä kulttuuria kupolihallissa

Uusin Kemin matkailun yhteistyökuvio on syntynyt oululaisen Sparkin kanssa. Yhtiö on rakennuttanut Lumilinnan viereen kupolihallin, jota voidaan käyttää jokaisena vuodenaikana.

– Haluan tarjota ulkomaalaisille turisteille Suomessa myös paikallista kulttuuria eri muodoissa, ei pelkästään moottorikelkka-ajeluja ja porosafareita. Ne ovat tärkeitä ja hienoja asioita, mutta niiden rinnalle haluan tarjota esimerkiksi sellonsoittoa, joikua ja urkuja, sanoo luovan alan yrittäjä Ilmari Mäenpää.

Mäenpää luottaa domehallinsa sijainnin viehättävyyteen.

– Tämä on upea paikka. Tässä on meri ympärillä, pieni riutta ja aallonmurtaja. Tässä on keskellä luontoa lämmitetty tila, joka on ikään kuin pop-up -konserttisali, Mäenpää kuvailee.

Yleisö liikuttui hallin äänestä

Mäenpään hallin vakio-ohjelmana kuullaan Mäenpään itsensä säveltämä ja kuvaama audiovisuaalinen teos: Valon kiertokulku! – Arctic Symphony Festival. Viime viikolla hallissa järjestettiin konsertteja, joissa liikkuva kuva yhdistettiin urkujen soittoon.

Elias Niemelän urut ja pohjoisen kuvat upposivat ainakin kemiläiseen yleisöön.

– Aika tavalla olin liikuttunut, ihan kyyneleitä pidättelin ja maisemat sitten siinä videolla olivat ihania ja hyvin kokonaisvaltainen kokemus oli tämä. Tuntui kuin koko kroppa olisi soinut mukana, kertoo Helena Koivisto.

Myös Seppo Mäkitalo vaikuttui konsertista.

– Tämä oli upea elämys. Äänentoisto täällä on aivan mahtava. Täällä ei tarvita erillisiä kaiuttimia joka puolelle, vaan hallin rakenne suosii sitä, että ääni ympäröi meidät joka puolelta, Mäkitalo kertoo.

Lue seuraavaksi