Keski-ikäinen mies tuomittu vuosiksi laajassa lasten hyväksikäyttöjutussa – voitti luottamuksen päihteillä

Mies on tuomittu aikaisemmin useista vastaavista teoista.

lasten seksuaalinen hyväksikäyttö
Helsingin käräjäoikeus sisältä.
Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tänään viisikymppisen miehen 3 vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen lukuisista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Miehen pitkään rikoshistoriaan lisättiin 20 lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, kaksi seksuaalipalvelun ostamista nuorelta, kymmenen seksuaalipalvelujen ostamisen yritystä nuorilta, kaksi veropetosta, kaksi salakuljetusta, tupakan myyntirikos, alkoholirikos ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito.

Hyväksikäyttörikokset olivat pääasiassa seksuaalisista asioista keskustelemista kasvotusten, puhelimitse ja Whatsapp-viestipalvelussa. Miehen numero levisi nuorten keskuudessa, ja nämä ottivat yleensä itse yhteyttä mieheen nuuskan ostamiseksi.

Näin tuomittu rakensi vähitellen luottamuksellisen suhteen uhreihin ja johdatteli näitä seksuaalisiin aiheisiin. Hän käytti oikeuden mukaan hyväkseen sitä, että uhrit suostuivat seksuaalisiin puheisiin tai tekoihin, jotta saisivat ostettua nuuskaa myös jatkossa.

Uhreja oli oikeuden mukaan yhteensä 22. He olivat pääosin 14–15-vuotiaita poikia.

Nuoret eivät suostuneet seksuaaliseen kontaktiin.

Tuomittu yritti myös saada osan uhreistaan suostumaan myös fyysiseen kontaktiin, oikeus totesi. Teot jäivät yrityksiksi, koska nuoret eivät suostuneet ehdotuksiin.

– Teot eivät ole sisältäneet varsinaisia sukupuoliyhteyksiä tai muunlaista puuttumista asianomistajien ruumiilliseen koskemattomuuteen, jollaiset tekotavat johtaisivat ankarammin mitattavaan rangaistusseuraamukseen, oikeus toteaa tuomiossa.

Oikeus katsoi, että teot olivat suunnitelmallisia. Tästä kertoi muun muassa tekojen määrä ja samankaltaisuus. Mies syyllistyi rikoksiin pian vankilasta vapautumisensa jälkeen. Oikeus katsoi, että tämä osoittaa tuomitussa ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä, mikä oli oikeuden mukaan koventamisperuste tuomiolle.

Samanlaisia rikoksia jo 1990-luvulla

Mies on tuomittu kymmenien poikien hyväksikäytöstä ainakin kolme kertaa aiemminkin.

Ensimmäinen tuomio on jo vuodelta 1996. Kahdella viimeisellä kerralla hän näyttää jatkaneen lasten hyväksikäyttöä pian vankilasta vapauduttuaan.

Vuonna 2009 mies tuomittiin neljän vuoden vankeuteen lukuisista lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä vuosina 2005–2008. Suurin osa 34 uhrista oli tekoaikaan 12–15-vuotiaita.

Myöhemmästä tuomiosta ilmenee, että hän syyllistyi lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön seuraavan kerran vain kuukauden päästä päästyään ehdonalaiseen.

Viimeisin, viiden ja puolen vuoden vankeustuomio tuli vuonna 2012 raiskauksista ja lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista.