Aamulehti: Turun terrori-iskun yllyttäjäksi epäillyn asunnosta löytyi pommiin viittaavaa materiaalia

Näyttöä pommin rakennusaikeista ei poliisin mukaan lopulta löytynyt.

terrorismi
Turun puukotusiskua koskeva oikeudenkäynti Saramäen vankilassa 9. huhtikuuta 2018.
Turun puukotusiskua koskeva oikeudenkäynti Saramäen vankilassa 9. huhtikuuta 2018.AOP

Turun terrori-iskusta tuomitun yllyttäjäksi epäillyn uzbekistanilaistaustaisen miehen asunnosta löytyi pommiin viittaavaa materiaalia, Aamulehti uutisoi. Poliisi etsintäkuulutti miehen jo Turun iskun tutkinnan alkumetreillä. Lehden mukaan 24-vuotiaan miehen asunnosta löytyi kotietsinnässä sähkölankaa ja naulapyssyn nauloja, mikä sai poliisin epäilemään pomminvalmistusyritystä.

Poliisi tuli kuitenkin lopulta siihen johtopäätökseen, että mies ei olisi voinut rakentaa pommia asunnon tarvikkeilla.

– Tutkinnassa kun enemmän analysoitiin, niin tultiin siihen lopputulokseen, ettei siinä pommikuviota ollut, Aamulehden tietoja STT:lle vahvistava keskusrikospoliisin rikoskomisario Susanna Arppe kertoo.

Miestä epäillään edelleen värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.

Jo käräjäoikeudessa tuli ilmi, että miehellä oli mahdollisesti rooli terrori-iskusta tuomitun Abderrahman Bouananen radikalisoitumisessa. Bouanane kertoi kuulusteluissa, että uzbekkimies perusteli hänelle miten Suomikin olisi syyllinen muslimien kokemiin vääryyksiin Syyriassa. Syyrian sotaan ei kuitenkaan ole koskaan lähetetty sotilaallisia joukkoja Suomesta.

Antoi terrori-iskun tekijälle ohjeita Isis-materiaalista.

Bouanane oli kuulustelukertomuksensa mukaan myös käynyt ikätoverinsa kanssa keskusteluja Isisistä ja saanut tältä ohjeet Isisiin liittyvän materiaalin löytämiseen pikaviestipalvelusta.

– Hän näytti minulle ja opasti, miten tehdään profiili ja miten käyttää Telegram-pikaviestipalvelua, puukottaja kertoi poliisille iskun tutkinnassa.

Poliisi on pyrkinyt selvittämään, mikä miehen rooli oli Turun iskussa.

– Jos pyritään saamaan toinen tekemään jotain joko yllyttämällä tai värväämällä, niin rikoksen tunnusmerkistö saattaa alkaa täyttymään, Arppe sanoo.

Arppe kertoi Aamulehdelle, että uzbekkimiehen radikalisoituminen oli poliisin tiedossa. Poliisi pitää todennäköisenä, että mies oleskelee Afganistanissa, jonka kanssa suomalaisviranomaiset eivät pysty tekemään yhteistyötä. Hänestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus on Arppen mukaan edelleen voimassa.

Poliisi voi siis käytännössä vain odottaa, että mies jäisi kiinni jonkin maan rajalla.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että ei ole paljon muuta tehtävissä. Asiassa eteenpäin pääseminen vaatisi miehen tavoittamista, Arppe sanoo.