Lapin kirjallisuuspalkinto meni Rosa Liksomin Everstinnalle

Yleisön suosikki kirjallisuuspalkintofinaalissa oli Ritva-Elina Pylvään "Alisa, Väylän tytär".

kirjallisuuspalkinnot
Rosa Liksomin romaani Everstinna Pekka ja Teija Isorättyän käsissä
Lapin kirjallisuuspalkinnon voittajan valitsivat taiteilijat Teija ja Pekka Isorättyä.Laura Valta / Yle

Lappi-kirjallisuuspalkinto on myönnetty Rosa Liksomin teokselle Everstinna. Palkinnot julkistettiin perjantaina Lainan päivänä Tornion kaupunginkirjastossa. Lapin kirjastojen perustama Lappi-kirjallisuuspalkinto jaettiin nyt toista kertaa.

Voittajan valitsi kuuden finaalikirjan joukosta taiteilijapariskunta Teija ja Pekka Isorättyä. Everstinnassa pariskuntaa viehättivät muun muassa kirjan suhde nykyaikaan sekä teoksen kieli ja tornionlaakson murteen rehevyys.

Rosa Liksom ei itse päässyt palkintotilaisuuteen, mutta lähetti videotervehdyksen Islannin matkaltaan.

– Kiitän palkinnosta sydämeni pohjasta, Liksom sanoi yleisölle videon välityksellä.

Yleisön suosikki kirjallisuuspalkintofinaalissa oli Ritva-Elina Pylvään "Alisa, Väylän tytär". Teos kuvaa Väylänvarren elämää ja kertoo naisen rankasta elämästä ja vaikeuksista selviämisestä.

Lappi-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat rivissä
Laura Valta / Yle

Esiraati oli valinnut finaaliin kuusi teosta: Rosa Liksomin Everstinna, Ritva-Elina Pylvään Alisa, Väylän tytär, Anna-Liisa Ahokummun Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa, Lauri Akolan Vienan kuohut, Juha Ruusuvuoren ja Ulla Ylisirniö-Ruusuvuoren Yksi näistä pienimmistä sekä Minna Rytisalon Rouva C.

Lappi-kirjallisuuspalkinto myönnetään aikuisille suunnatulle kaunokirjalliselle teokselle, joka käsittelee Lappia tai jonka kirjoittaja
on lappilainen tai lappilaislähtöinen.

Mukana kilpailussa ovat kirjallisuuden eri muodot: romaanit, lyhytproosa, runous ja sarjakuvat. Suomen saamenkieliset teokset huomioidaan suomenkielisinä käännöksinä.

Palkinto on suuruudeltaan 2000 euroa. Yleisön suosikki palkitaan 500 eurolla.