Vaikuta, älä valita! V-päivä opettaa nuoria vaikuttamaan: toiveissa ainakin katusählykaukalo, kahviautomaatti ja sohvia koululle

Lammin Hakkalan koululla aloitteiden ykköseksi nousi suunnitelma katusählykaukalon hankkimisesta.

vaikuttaminen
Lammin Hakkalan koululla v-päivänä
Hämeenlinnassa on jo 15 vuoden ajan järjestetty kahdeksasluokkalaisten V-päivää, jossa nuorille annetaan mahdollisuus kehitellä hankkeita, jolla voi vaikuttaa ja parantaa omaa elämäänsä.Kati Turtola / Yle

Lammin Hakkalan koulun kahdeksasluokkalaiset istuvat liikuntahallin sählykentälle asetelluilla tuoleilla. Pientä supinaa ja kellon vilkuilua lukuunottamatta väki on varsin rauhallista ja asiaan keskittynyttä.

Menossa on V-päivä, jonka aikana nuorten itsensä kehittelemiä aloitteita esitellään kolmelle paikalle saapuneelle kaupunginvaltuutetulle ja muutamalle virkamiehelle. Hallin lattian suojelemiseksi kaikki ovat sukkasillaan.

Oppilaskunnan hallitusta edustavat Ville Vilppula, Rene Pietikäinen ja Karlo Ruotsalainen kertovat aloitteista, joita kahdeksasluokkalaiset ovat suunnitelleet.

– Tänä vuonna meidän aloitteet ovat enimmäkseen liikkuvan koulun ja koulun ympäristön parantamiseen, että vaikkapa kahviautomaatti ja sohvia koululle, kertoo Hakkalan koulun oppilaskunnan puheenjohtaja Ville Vilppula.

Koulukaveri Rene Pietikäinen lisää listaan vielä skeittiparkin, katusählykaukalon ja kuntosaliharjoittelumahdollisuuksien lisäämisen.

Liikuntaa, joukkoliikennettä ja ympäristöä

Hämeenlinnan V-päivä on jo vuodesta 2004 opastanut kasiluokkalaisia demokraattiseen vaikuttamiseen.

– V-päivä on prosessi, jolla herätellään nuoria miettimään, minkälaisia kanavia heillä on vaikuttaa. Otetaan selvää ja myös perustellaan, että miksi toivotaan jotain juttua, sanoo nuorisotyön päällikkö Mervi Hiltunen Hämeenlinnan kaupungilta.

Hiltusen mukaan nuorten aloitteet liittyvät usein liikuntaan, joukkoliikenteeseen, harrastamiseen ja ympäristöasioihin. Viidentoista vuoden aikana muutostakin on tapahtunut.

– Kouluruokailu on nyt jäänyt vähän vähemmälle, siitä ei enää ihan kauheasti tule aloitteita, kertoo Hiltunen.

Hakkalan koulun kahdeksasluokkalainen Helmi Ranki toivoo, että toteuttavat hankkeet olisivat nimenomaan yhteisiä.

– Että ne olisivat kaikkien oppilaiden eduksi. Ettei ajateltaisi vain jotain tiettyjä ryhmiä vaan ne tuottaisivat kaikille iloa ja hyötyä, kuvailee Ranki.

Hakkalan koulun aloitteista yli muiden nousi suunnitelma katusählykaukalon hankkimiseksi. Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko kehui oppilaita pitkälle menevistä suunnitelmista.

– Olin tosi iloinen siitä, että olivat miettineet jo rahoitusta ja kustannuksia. Kun he ehdottivat, että tulisi salibandykaukalo, niin he ajattelivat, että he voivat myös vuokrata sitä ulkopuolisille, mikä oli tosi hieno ajatus.

"Toivon että nämä jatkuvat pitkälle tulevaisuuteen"

V-päivän kaltaiselle toiminnalle on selvästi kysyntää. Vuoden 2017 nuorisobarometrin mukaan nuoret kokevat tarvitsevansa eväitä siihen, miten yhteiskunnassa saa äänensä kuuluviin ja miten demokratia toimii. Lammilaisnuoret kokevatkin oppivansa V-päivän myötä vaikuttamisen taitoja.

Kaupunginvaltuutettu Veera Jussila (vihr.) uskoo, että V-päivä innostaa nuoria seuraamaan yhteiskunnallisia asioita.

– Toivon, että sieltä tulee myös uusia vaikuttajia ja että siitä myös jatkuu into äänestää ja mahdollisesti liittyä puolueisiin. Kyllä nämä ovat erittäin hyviä päivä. Toivon, että nämä jatkuvat pitkälle tulevaisuuteen.

Tunnin kestävän keskustelun jälkeen oppilaskunnan puheenjohtaja vaikuttaa tyytyväiseltä.

– Kyllä uskon, että jotain tapahtuu. Eri asia sitten kuinka kauan siinä menee, ennen kuin jotain tapahtuu, hymyilee Ville Vilppula.