Viranomaiset selvittävät vasta kuukauden toimineen Attendon hoivakodin toimintaa Alavudella – toiminnan keskeyttämisestä saatetaan päättää vielä illan aikana

Selvitettävänä on hoivakoti Pelimannin hoitajamitoitus ja henkilökunnan pätevyys.

vanhustenhoito
Attendo Pelimannin hoivakoti Alavudella
Attendo Pelimannin hoivakoti AlavudellaTarmo Niemi / Yle

Etelä-Pohjanmaalla Alavudella tammikuussa avatun Attendon hoivakodin asioita on selvitetty tänään. Hoivakoti Pelimannissa on 60 paikkaa vanhuksille.

Alavuden kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää sanoo, että valvontaviranomaiset selvittävät hoivakodin hoitajamitoitusta ja henkilökunnan pätevyyttä. Selvitystä tekee Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.

Hoitokodin epäillyistä ongelmista uutisoinut Helsingin Sanomat kertoo (siirryt toiseen palveluun), että hoivakodissa on ollut sen lyhyen aukiolon aikana kuolemantapauksia, joiden yhteyttä hoivaan nyt myös selvitetään.

Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymän johtaja Maria-Liisa Nurmi kertoo, että hoivakoti Pelimannissa ovat tänään olleet paikalla aluehallintoviraston ja Valviran edustajien lisäksi palvelun tuottaja ja palvelun järjestäjä.

Nurmi sanoo, että asiasta ei ole vielä enempää tiedotettavaa, mutta antaa ymmärtää, että tilanne on akuutti ja voi johtaa jopa hoivakodin toiminnan keskeyttämiseen.

– Asia ratkeaa toivottavasti tämän illan aikana, muun muassa se, jatkaako Attendo palvelun järjestämistä, toteaa Nurmi.

Pitkä valvontaketju

Aluehallintovirasto selvittää tilannetta yhdessä Valviran kanssa. Valvirasta kerrotaan, että kodin asiakasturvallisuutta on selvitetty koko perjantai.

- En voi mennä yksityiskohtiin. Yleisesti voin todeta, kun on kyse vanhusten hoitokodista, keskeistä on: Onko vanhusten hoidon ja hoivan eli palvelutarpeen suhteen joka työvuorossa asianmukaisesti osaavaa henkilökuntaa? Onko tiedonhallinta kunnossa? Ja onko esimiestoiminta kunnossa, niin että voidaan reagoida tilanteisiin, ylijohtaja Markus Henriksson kuvaa tilannetta.

Järjestämisvastuussa on Kuussote, joka on kuuden kunnan terveyskuntayhtymä. Sen tehtävänä on valvoa tuottajayritystä. Palveluiden tuottaja eli Attendo tekee myös omavalvontaa.

Pelimannissa liian vähän hoitajia?

Hoivakoti Pelimannin toiminnasta vastaa Attendo. Hoivakodin kaikki paikat on varannut Pihlajalinna-konsernin ja kuntien yhteinen Kuusiolinna Terveys.

Kuusiolinna tuottaa kaikki terveys- ja sosiaalipalvelut kuusiokunnille eli Alavudelle, Ähtärille, Kuortaneelle ja Soinille.

Ylen tietojen mukaan valvojat olisivat kiinnittäneet huomiota siihen, että työvuoroissa ei ole riittävästi osaavaa henkilöstöä. Epäselvää on ollut myös se, kuka on töissä ja kuka ei. Myöskään ohjeistukset eivät ole olleet kunnossa.

Kun puutteista on kysytty hoidon tuottajalta, vastaukset ovat olleet valvojien mielestä epämääräisiä, Ylelle kerrotaan.

Ylen tietojen mukaan Pelimannista olisi myös irtisanoutunut useita työntekijöitä.

Esperin tapaus aiheutti yhteydenottojen tulvan

Yhteydenotot viranomaisille ovat lisääntyneet valtavasti Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastossa sen jälkeen, kun Esperi Caren hoivakoti suljettiin Kristiinankaupungissa vakavien epäkohtien vuoksi.

Vanhustenhoidon epäkohdista ovat kertoneet sekä hoivakotien asukkaat että omaiset.

Ylen tekemä laaja selvitys osoitti, että eri puolilla maata on ollut vakavia puutteita suurten yksityisten hoivakotien toiminnassa.

Lue lisää:

Ylen selvitys: Hoivajätti Attendolla ongelmia ympäri Suomea – hoivakodeissa aliravittuja, ulkoilua harvoin ja likaisissa vaipoissa nukkumaan

Ylen laaja selvitys paljastaa Esperi Caren hoivakotien karuja käytäntöjä: sängystä pudonneet jätetty lattialle, hoivakoti välillä ilman hoitajaa

Jopa 15 vanhuksen epäillään kuolleen laiminlyöntien vuoksi – Esperiä syyttävä omainen: “Oli pitkään tunne, että jotain vakavaa tapahtuu”

Vanhustenhoidon ongelmat keskittyvät yksityisiin yrityksiin – Julkisesta puolesta tehdään selvästi vähemmän ilmoituksia

Näin kaikki tapahtui Kristiinankaupungissa – Esperin hoivakodin toiminnan keskeyttämisen taustalta paljastuu vastuunpakoa ja piittaamattomuutta