Soini Washingtonissa: ”Jos nämä menettävät kiinnostuksensa Eurooppaan ja Suomeen, niin se on huono asia”

Soinilta kysyttiin jäähyväismatkalla myös tulevaisuudensuunnitelmista. Soinin mukaan järki sanoo, että lopeta, tunne ei.

Timo Soini
Timo Soini
Ulkoministeri Timo Soini patistaa ylläpitämään hyviä suhteita Yhdysvaltoihin riippumatta siitä, kuka hänen seuraajansa on.Nina Svahn / Yle

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) saapui Washingtoniin tilanteessa, jossa ulkoministeriura on todennäköisesti loppusuoralla. Tämän tiedosti myös Soini itse.

– Tämä saattoi nyt olla viimeinen matka tänne tässä kapasiteetissa, mutta on tässä nyt Suomenkin vaaleihin vielä pari kuukautta, Soini kertoi tavatessaan suomalaistoimittajia Washingtonissa.

Soinin jatkosuunnitelmista ei vielä ole tietoa. Soini kertoi lähes jokaisessa tapaamisessa häneltä yhdysvaltalaistenkin kysyneen, mitä hän aikoo vaalien suhteen tehdä. Lähteekö vielä ehdolle vai ei.

Soinin mukaan kysymys on vaikea eikä päätöstä vielä ole tehty. Ehdokasasettelun takaraja on maaliskuun 5. päivä.

– Järki sanoo, että lopeta, ja tee jotain muuta. Olen 57 toukokuussa, ja 30 vuotta tehnyt tätä työkseni. Tunne sitten on vahva, että mitä Suomen politiikka on ilman Timo Soinia?

Soini vastasi itse omaan kysymykseensä, että Suomen politiikka olisi paljon köyhempi ilman häntä ja kertoi sen rassaavan häntä itseään.

– Eihän se saa mennä kuivaksi ja ilottomaksi ja innottomaksi hommaksi.

Rukousaamiainen suhteiden luonnin perusta

Soini osallistui Washingtonissa torstaina jälleen rukousaamiaiselle. Siellä pääpuhujana oli presidentti Donald Trump.

– Kyllä nyt on rukoiltu, että sielun ainakin pitäisi olla puhdas, letkautti Soini.

Vakavampaan sävyyn hän totesi, että Suomessa ei täysin ymmärretä, miten tärkeä yhteyksienluomistilaisuus rukousaamiainen on. Sinne osallistuu paljon poliitikkoja, mutta myös muita yhdysvaltalaisia vaikuttajia.

Soini kertoi aikanaan luoneensa juuri rukousaamiaisella hyvät suhteet Maailman ruokaohjelman nykyiseen johtajaan David Beasleyhin. Nyt hänen pöydässään istuivat molemmat Georgian senaattorit.

Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton ja ulkoministeri Timo Soini
Ulkoministeri Timo Soini (sin.) tapasi Washingtonissa ensimmäisen kerran Valkoisen talon turvallisuuspoliittisen neuvonantajan John Boltonin. Tapaamisessa oli keskusteltu muun muassa Nato-yhteistyöstä.Riikka Taivassalo / Ulkoministeriö

Soini tapasi ensimmäistä kertaa turvallisuusneuvonantaja Boltonin

Vaikka Soini on vieraillut Washingtonissa tiuhaan, tähän tapaamiseen mahtui vielä uusiakin kohtaamisia. Soini tapasi Valkoisen talon turvallisuuspoliittisen neuvonantajan John Boltonin nyt ensimmäistä kertaa.

Soini arvioi Boltonia huumorintajuiseksi mieheksi. Soini luonnehti tapaamisessa Boltonin kanssa heidän hymyilleen ja nauraneen paljon, mutta ei naureskelleen. Vakavia asioita tapaamisessa riitti, Trumpin päätös vetää Yhdysvaltain joukkoja Syyriasta ja Afganistanista tuli liittolaismaille yllätyksenä.

– Keskustelimme, että olisi hyvin tärkeää, että liittolaiset ovat tietoisia, mitä tehdään ja mitä suunnitellaan ja miten asioita viedään eteenpäin.

Soini kuitenkin tähdensi, ettei tullut ripittämään Boltonia.

Kahdenväliset asiat ovat Soinin mukaan hyvällä tolalla. Bolton ja Soini olivat keskustelleet myös Irakista ja Nato-yhteistyöstä sekä Suomen Nato-yhteistyöstä.

Soinin selkeä jäähyväisviesti Washingtonissa olikin, että kuka ikinä seuraava ulkoministeri onkaan, yhteyksiä Yhdysvaltoihin on pidettävä riippumatta siitä kuka on vallassa.

– Tämä on niin iso talous- ja sotilasmahti ja suurvalta, että jos nämä menettävät kiinnostuksensa Eurooppaan ja Suomeen, niin se on huono asia meille. Siksi pidän hyvin tärkeänä, että Yhdysvalloissa ollaan ja Yhdysvaltoihin satsataan.