Hyppää sisältöön

Kansanäänestys olisi Ranskan Macronille tupla tai kuitti

Äänestyksestä voi helposti tulla mittari presidentin suosiolle tai sen puutteelle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kertonut harkitsevansa kansanäänestyksen järjestämistä rauhoittaakseen niin sanottujen keltaliivien marraskuusta jatkuneita mielenosoituksia, mutta keinossa on vaikeutensa.

Macron on onnistunut nostamaan suosiotaan viime viikkoina pitämällä useita keskustelutilaisuuksia kansalaisten kanssa eri puolilla Ranskaa. Hän on luvannut, että ihmisten huolien kuuleminen johtaisi todellisiin muutoksiin, joten joidenkin ehdotusten vieminen kansanäänestykseen toisi viestille ja Macronille kaivattua uskottavuutta.

Kansanäänestys on riski

Lillen yliopiston professorin, perustuslakiasiantuntija Jean Philippe Derosierin mukaan kansanäänestyksen järjestäminen on presidentille kuitenkin tupla tai kuitti -tilanne, joka voi kriisin rauhoittamisen sijaan johtaa syvempiin vaikeuksiin.

– Ihmiset yleisesti unohtavat vastata kysymykseen, joka heiltä kysytään, ja sen sijaan antavat vastauksensa kysymyksen esittäjän perusteella. Kansanäänestyksestä voi siksi tulla äänestys siitä, onko presidentillä tukea vai ei, Derosier sanoo.

Esimerkiksi Ranskaa toisen maailmansodan jälkeen johtanut Charles de Gaulle vahvisti selvästi asemaansa voittamalla kolme kansanäänestystä, mutta tappio neljännessä äänestyksessä vuonna 1969 sai hänet luopumaan vallasta.

Viimeisin kansanäänestys Ranskassa on järjestetty vuonna 2005.

Kansanäänestyksellä uskottavuutta

Lehtitietojen mukaan Macron harkitsee tuovansa kansan äänestettäväksi useita laajalti kannatettuja ehdotuksia, kuten lainsäätäjien määrän vähentämisen ja poliitikkojen toimikausien rajoittamisen.

Oppositiossa olevan republikaanipuolueen johtaja Laurent Wauquiez sen sijaan on ehdottanut, että Macronin pitäisi testata talouslinjansa suosio kansanäänestyksessä. Macron on painottanut taloustoimissaan investointien houkuttelua ja yrittämisen helpottamista.

Keltaliivit sen sijaan ovat muun muassa ilmaisseet haluavansa sveitsiläistyylisiä kansanäänestyksiä kansalaisaloitteiden perusteella. Niistä Macron ei ole kuitenkaan innostunut.

.
.