Lääkevarmennuksiin uusi Euroopan laajuinen järjestelmä

Tavoitteena on kitkeä lääkeväärennösten mahdollisuus ja taata korkea potilasturvallisuus. 

lääkeväärennökset
Oulun Kaukovainion sivuapteekin lääkehylly.
Paulus Markkula / Yle

Suomessa otetaan tänään käyttöön Euroopan laajuinen lääkevarmennusjärjestelmä. Reseptilääkkeiden pakkauksiin tulevat uudet EU:n vaatimat turvamerkinnät, joiden avulla apteekki varmistaa lääkepakkauksen aitouden ennen sen luovuttamista asiakkaalle.

Uudet turvamerkinnät koostuvat peukaloinnin paljastavasta mekanismista ja lääkepakkauksen yksilöivästä koodista. Uudistuksen tarkoituksena on kitkeä lääkeväärennösten mahdollisuus ja taata korkea potilasturvallisuus.

Järjestelmän rakentamisesta ja hallinnoinnista Suomessa vastaavan Suomen Lääkevarmennus Oy:n mukaan lääketurvallisuus on jo valmiiksi korkealla tasolla Suomessa. Tähän mennessä on ilmennyt vain yksittäisiä tapauksia, joissa lääkeväärennöksiä on päätynyt lailliseen jakeluketjuun, mutta uuden järjestelmän myötä se ei ole enää mahdollista.

Suomen Lääkevarmennus kertoo, että järjestelmän käyttöönottoa on valmisteltu useita vuosia ja testattu yhteistyössä lääketukkujen, apteekkien sekä sairaala-apteekkien kanssa.

Lue myös:

Väärennettyjen lääkkeiden pääsyä apteekkeihin aletaan torjua uudella järjestelmällä

Kymmenet potilaat saaneet vanhentunutta lääkettä keuhkosyövän hoitoon Suomessa – viranomaisen mukaan kyseessä vakava lääkeväärennöstapaus

Yleistä verenpainelääkettä vedetään pois apteekeista – epäpuhdasta