Pihlajalinnan toimitusjohtajakin pohtii nyt, onko hoivapalvelujen tuottaminen alihankintana edes mahdollista

Toimitusjohtaja Joni Aaltonen vakuuttaa, että Pelimannin liikkeellelähtöä seurattiin "hyvinkin tarkasti".

Hoivakoti Pelimanni Alavudella 9. helmikuuta. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Kohun keskelle joutunut hoivakoti Pelimanni päätyi Attendon käsiin ketjutuksen seurauksena.

Alunperin Pihlajalinnan oli määrä vastata Alavudella toimivan 60-paikkaisen hoivakodin toiminnasta. Hoivakotia varten tarvittiin kuitenkin uusi yksikkö, eikä Pihlajalinna halunnut ryhtyä rakennuttajaksi.

Kuntakaan ei halunnut rakentajaksi, joten päädyttiin siihen, että alihankkija Attendo sekä investoi tiloihin että tuottaa palvelut, kertoo Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen.

Aaltonen toimii myös Kuusiolinna Terveys Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Kuusiolinna tuottaa kaikki terveys- ja sosiaalipalvelut muun muassa Alavudelle, Ähtärille ja Kuortaneelle.

Aaltonen: Pelimannin toimintaa seurattiin tarkasti

Aaltosen mukaan alihankkijan liikkeellelähtöä on seurattu hyvinkin tarkasti. Hän sanoo kuitenkin, että Pelimannin ongelmien suuruus tuli yllätyksenä.

– Meille on yllättävää, että kuukauden aikana toimintaa ei ole saatu ajettua ylös. Ymmärrämme toki, että henkilöstön saatavuus on alueella haasteellista, koska ei olla kasvukeskuksessa, hän sanoo.

Aaltonen vakuuttaa, että Pelimannin toimintaa seurattiin sen kuukauden kestäneenä toiminta-aikana.

– Olemme käyneet yksikössä, tavanneet henkilöstöä ja asiakkaita ja katsottu, miten toiminta lähtee liikkeelle. Hyvin samalla tavalla kuin omia yksiköitämme.

Aaltosen mukaan Attendolle on tehty huomautuksia, ja tietyissä asioissa on mentykin parempaan suuntaan.

– Mutta sanotaan, että meidän havainnot eivät ole olleet yhtä voimakkaita, mitä viranomainen on tässä yhteydessä tehnyt.

Aaltonen myöntää, että Pihlajalinna joutuu nyt miettimään toimintatapojaan.

– Tämä panee ajattelemaan, pystymmekö käyttämään alihankkijoita tässä palvelutoiminnassa. Tapaus osoittaa, että alihankkijat eivät noudata samaa, mitä noudatamme omassa toiminnassamme.

Apua tarjottiin

Pihlajalinnan Pohjanmaan liiketoimintajohtajan Tero Järvisen mukaan Attendon yksikköön tarjottiin kaikki mahdollinen apu toiminnan parantamiseksi. Järvinen on myös Kuusiolinna Terveyden toimitusjohtaja. Kuusiolinna on ostanut alihankintana palvelun Attendolta.

Järvisen mukaan ongelmien päällimmisenä syynä Pelimannissa oli henkilömitoitus, joka ei ollut luvan mukaisella tasolla, vaikka keskusteluja ongelmista käytiin viikottain. Yövuorossa työskennelleiden hoitajien työtehtäviin kuului lattioiden peseminen, ja hoitajat vastasivat myös pyykkihuollosta ja osittain ruuasta, kerrotaan AVIn päätöksessä.

Järvisen mukaan yöllä työskentelevän hoitajan tehtäviin ei pitäisi kuulua lattioiden pesu tai pyykkihuolto. Henkilöstön irtisanoutumisiin Järvinen ei ota kantaa, mutta sanoo, että määrä on paljon.

Korjaus klo 16:40: Jutussa sanottiin, että Pihlajalinna ei kyennyt tuottamaan palveluja, mutta oikeammin Pihlajalinna ei halunnut ryhtyä uuden yksikön rakennuttajaksi.

Lue lisää