1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukrainan politiikka

Ukrainan presidentinvaaleihin ennätysmäärä ehdokkaita

Vaaliviranomaisen mukaan maaliskuun vaaleissa on 44 ehdokasta.

Ukrainan politiikka
Volodymyr Zelensky puhuu etusormi pystyssä väkijoukon keskellä.
Ukrainan presidentiksi pyrkivä Volodymyr Zelensky tapasi yleisöä ja mediaa Lvivissä läntisessä Ukrainassa 8. helmikuuta.Mykola Tys / EPA

Ukrainalaiset pääsevät valitsemaan seuraavan presidenttinsä ennätyssuuresta ehdokasjoukosta. Ukrainan vaaliviranomainen ilmoitti perjantaina, että maaliskuussa järjestettäviin vaaleihin on rekisteröitynyt 44 ehdokasta.

Mielipidekyselyjen kärkeen on noussut viime viikkoina koomikkona tunnettuna Volodymyr Zelensky, joka esittää Ukrainan presidenttiä suositussa tv-ohjelmassa. Tällä viikolla julkaistussa kyselyssä Zelensky sai vajaan 22 prosentin kannatuksen.

Toisena kyselyssä oli entinen pääministeri Julija Tymošenko noin 19 prosentilla ja kolmantena istuva presidentti Petro Porošenko vajaalla 15 prosentilla.

Ehdokaslistoilta löytyy myös toinen J. Tymošenko, jota ex-pääministeri Tymošenkon puolue vaatii pois listalta. Julija Tymošenkon mielestä kansanedustaja Juri Tymošenkon ehdokkuuden tarkoituksena on harhauttaa äänestäjiä.

Vaaleissa pinnalla ovat ennen kaikkea Ukrainan pitkäaikaiset talousvaikeudet ja kireät välit itänaapuri Venäjän kanssa. Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014. Ukrainan ja Venäjän tukemien separatistien taistelut jatkuvat edelleen Itä-Ukrainassa tulitauosta huolimatta.

Lue lisää:

Koomikko nousi Ukrainan presidentinvaalikisan kärkeen – esitti presidenttiä suositussa tv-sarjassa

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi