AFP: Kiukkuiset jääkarhut uhkaavat Novaja Zemljan asukkaita Venäjällä – saarille julistettiin hätätila

Paikallishallinnon mukaan jääkarhut ovat tunkeneet jopa armeijan varuskunta-alueelle ja jahdanneet siellä ihmisiä.

jääkarhu
Jääkarhu Novaja Zemljalla
Jääkarhu Novaja Zemljalla. Arkistokuva.AOP

Pohjoisella jäämerellä sijaitsevilla Novaja Zemljan saarilla viranomaiset julistivat lauantaina hätätilan kymmenien aggressiivisten jääkarhujen invaasion takia Venäjällä, kertoo uutistoimisto AFP.

Novaja Zemljalla asuu noin 3 000 ihmistä. Paikalliset viranomaiset ovat pyytäneet apua jääkarhujen torjuntaan.

Paikallishallinnon varajohtaja Aleksander Minajev kertoi raportissaan, että joulukuusta lähtien 52 jääkarhua on säännöllisesti vieraillut Novaja Zemljan tärkeimmässä asutuskeskuksessa Belušja Gubassa.

Minajevin mukaan jääkarhut ovat hyökkäilleet ihmisten kimppuun sekä tunkeutuneet koteihin ja julkisiin rakennuksiin.

– Asutuskeskuksen sisällä on jatkuvasti 6–10 karhua. Ihmiset ovat peloissaan, eivätkä uskalla poistua kodeistaan. Vanhempia pelottaa päästää lapsiaan kouluihin ja päiväkoteihin, Minajev sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

novaja zemlja kartalla
Yle Uutisgrafiikka

Jääkarhu on luokiteltu uhanalaiseksi lajiksi Venäjällä. Niiden metsästys on kielletty.

Ilmastonmuutos vaikuttaa jääkarhuihin, koska arktisen merijään sulamisen myötä ne joutuvat viettämään enemmän aikaa maalla ja kilpailemaan siellä ruoasta.

Edes armeija ei ole turvassa

Paikallishallinnon johtajan Zhigansha Musinin mukaan jääkarhujen lukumäärä on ennennäkemättömän suuri.

– Olen ollut Novaja Zemljalla vuodesta 1983. Tällaista jäärhujen joukkoinvaasiosta ei ole ollut aiemmin, Musin kertoi alueellisille viranomaisille AFP:n mukaan.

Venäjä on sijoittanut ilmavoimiensa joukkoja Novaja Zemljalle. Musinin mukaan jääkarhut ovat jatkuvasti tunkeutuneet myös varuskunta-alueelle ja jahdanneet siellä ihmisiä.

Paikallisten viranomaisten mukaan jääkarhuista on tullut niin röyhkeitä, että ne eivät enää piittaa edes auto- ja koirapartioiden pelottelutoimista.

Karhujen ampumista toistaiseksi vältetty

Venäjän viranomaiset ovat lähettämässä työryhmän arvioimaan tilannetta saarilla. Venäjän ympäristövaroista vastaava virasto ei ole toistaiseksi antanut lupaa jääkarhujen ampumiseen.

Jos mikään muu ei auta, niin Novaja Zemljasta vastaavan Arkangelin alueen viranomaisten mukaan ainoa mahdollinen pakkokeino on ampua karhuja.

Tammikuussa Venäjän puolustusministeriön edustaja kertoi, että satoja käyttämättömiä armeijan rakennuksia piti purkaa Novaja Zemljalla, koska jääkarhut olivat asettuneet niiden sisään.

Keskustelu aiheesta on auki launtaina 9. helmikuuta 2019 kello 22 saakka.

Lähteet: AFP