1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uiguurit

Turkki jyrähti Kiinalle uiguurien kohtelusta – "Suuri häpeä ihmiskunnalle"

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitkään kritisoineet uiguurien uudelleenkoulutusleirejä Xinjiangissa.

Turkkilaiset ja uiguurit osoittivat mieltään Kiinaa vastaan Istanbulissa marraskuussa 2018. Kuva: Sedat Suna / EPA

Turkki on tuominnut Kiinan kovin sanoin uiguurivähemmistön kohtelusta. Turkin ulkoministeriön mukaan uiguurien kohtelu on suuri häpeä ihmiskunnalle.

Turkkilaisiin kansoihin kuuluvista uiguureista valtaosa on muslimeja ja asuu Kiinan luoteisosassa Xinjiangin maakunnassa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan lähes miljoona uiguuria on ollut vangittuna uudelleenkoulutusleireillä.

Kiina on perustellut vangitsemisia terrorismin kitkemisellä. Turkin mielestä uiguurit ovat poliittisia vankeja. Joidenkin ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Kiina näkee uiguurien erilaisen kulttuurin uhkana kommunistisen puolueen ja han-kiinalaisen kulttuurin vallalle.

– Ei ole enää salaisuus, että yli miljoona uiguuria - joita pidätetään tekaistuin syin - joutuu kidutuksen ja poliittisen aivopesun kohteeksi keskitysleireillä ja vankiloissa. Myös uiguurit, jotka eivät ole vangittuina leireillä, ovat kovan paineen alla, Turkin ulkoministeriön edustaja Hami Aksoy sanoi tiedotteessa.

Turkki kehotti kansainvälistä yhteisöä ja YK:n pääsihteeriä Antonio Guterresia ryhtymään toimiin Xinjiangin "inhimillisen tragedian" lopettamiseksi. Turkin purkauksen takana saattoi olla uiguurirunoilija Abdurehim Heytin kuolema vankeudessa lauantaina.

– Tämä traaginen tapaus on vahvistanut entisestään Turkin kansan reaktiota vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin Xinjiangissa, Aksoy sanoi.

Vaikka ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat Kiinaa uiguurien kohtelusta, ovat useimmat muslimimaat olleet asiasta vaitonaisia, sillä Kiina on monille niistä tärkeä kauppakumppani.

Kiina vaati Ankaran-suurlähetystönsä kautta Turkkia perumaan kritiikkinsä.

– Sekä Kiinalla että Turkilla on paljon työtä terrorismin torjunnassa. Vastustamme kaksinaismoraalia tässä kysymyksessä. Toivomme, että Turkki ymmärtää Kiinan lailliset toimet terrorismin torjumiseksi oikein ja vetää takaisin virheelliset syytökset sekä ryhtyy toimiin niiden haitallisten vaikutusten kumoamiseksi, suurlähetystön lausunnossa todetaan uutistoimisto AP:n mukaan.

Uutista on päivitetty klo 10.10: Lisätty Kiinan Ankaran-suurlähetystön vastaus Turkille.

Aiemmin aiheesta:

Vakoojalinnut lentävät Kiinan rajaseudun taivaalla – Yle kävi maakunnassa, jossa miljoona ihmistä on viety leireille vannomaan uskollisuutta puolueelle 15.10.2018

Reuters: Länsimailta poikkeuksellinen vaatimus Kiinan ihmisoikeustilanteen parantamiseksi, Suomi mukana 15.11.2018

Kiina käyttää sisäiseen turvallisuuteen enemmän rahaa kuin puolustusbudjettiin – vähemmistökansojen valvontaan panostetaan vuosi vuodelta enemmän 23.10.2018

Presidentti Niinistö tapasi Kiinan Xin: Illallinen venähti, koska puhuimme pitkään ihmisoikeuskysymyksistä 14.1.2019