Etelä-Korea myöntyi Yhdysvaltojen vaatimuksiin – maksaa enemmän sotilaiden ylläpidosta

Uuden, edellisiä lyhyemmän sopimuksen sorvaamiseen meni lähes vuosi.

Ulkomaat
Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen armeijan sotilaat poseerasivat valokuvaajalle sotaharjoituksessa Pohangissa huhtikuussa 2018.
Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen armeijan sotilaat poseerasivat valokuvaajalle sotaharjoituksessa Pohangissa huhtikuussa 2018.Yonhap / EPA

Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat päässeet yhteisymmärrykseen yhdysvaltalaissotilaiden kustannuksista Korean niemimaalla. Eteläkorealaisen uutistoimisto Yonhapin mukaan (siirryt toiseen palveluun) maat ovat sopineet, että Etelä-Korea maksaa tänä vuonna yhdysvaltalaissotilaiden ylläpidosta 1,03 biljoonaa wonia vuodessa viimevuotisen 960 miljardin sijaan.

Korotus on 8,2 prosenttia ja nostaa summan dollareina 890 miljoonaan.

Osapuolten näkemykset olivat vielä tammikuussa tiettävästi varsin kaukana toisistaan. Korealaislähteiden mukaan Yhdysvallat oli vaatinut 1,2 miljardia dollaria eli lähes 40 prosentin korotusta.

Yhdysvaltojen sotilaita on ollut Korean niemimaalla 1950-luvulla käydystä Korean sodasta lähtien, ja nykyään Etelä-Koreassa on noin 28 500 yhdysvaltalaissotilasta.

Edellinen sopimus ehti umpeutua viime vuoden lopussa. Aiemmat sopimukset ovat olleet viisivuotisia, mutta tällä kertaa sopimus tehdään vain vuodeksi. Etelä-Korean parlamentin on vielä hyväksyttävä sopimus.

Trump tapaa toista kertaa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin helmikuun lopussa Vietnamin Hanoissa. Johtajien edellisen tapaamisen jälkeen Trump ilmoitti Yhdysvaltojen keskeyttävän sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa.

Lue lisää:

Trump ja Kim tapaavat Hanoissa helmikuun lopussa

Trump saa esiintyä jalona johtajana, Pohjois-Korean Kim selviää lyhyellä lennolla – Vietnam on tarkoin valittu huippukokouspaikka

USA:n liittolaiset odottavat presidentti Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin toista tapaamista kauhunsekaisin tuntein

Lähteet: Reuters, AP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus