Hyppää sisältöön

Keskustan Kaikkonen: Erityistarkastukset käyntiin vanhustenhoidossa ja lasku yhtiöille – tukea demareilta

Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan vanhusten laiminlyönnit ja epäasiallinen kohtelu voivat täyttää jo nykyisin useiden rikosten tunnusmerkistöä. 

Antti Kaikkonen Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen haluaa järeämpiä keinoja vanhustenhoidon laiminlyöntejä tehneitä yhtiöitä vastaan. Hänen mukaansa helmikuun alussa hoiva-alan toimijoiden kanssa sovitut 25 toimenpidettä eivät välttämättä riitä.

– On syytä selvittää väärin toimineihin yhtiöihin kohdistuvia sanktioita mahdollisten sopimussanktioiden lisäksi. Voidaanko pahoista hoivapalveluvelvoitteiden laiminlyönneistä asettaa esimerkiksi yhteisösakko ja tilapäinen kielto voitonjaolle, Kaikkonen sanoo tiedotteessaan.

Hän haluaa oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) selvittävän nopeasti mahdolliset sanktiot yhtiöille ja myös tarvittavat lakimuutokset.

– Nyt esille tulleiden laiminlyöntien selvitys tulisi aloittaa pikaisesti erityistarkastuksilla. Erityistarkastusten kustannukset tulisi sälyttää yhtiöiden vastuulle, Kaikkonen vaatii.

Oikeusministeri Häkkänen lähetti sunnuntai-iltapäivällä tiedotteen, jossa hän vaatii nykyistä kovempia sanktioita hoivayhtiöille laiminlyönneistä ja parempaa valvontaa.

– Esimerkiksi vanhuspalvelulain uudistuksessa voitaisiin lisätä lakiin uusi vanhuspalvelurikkomusta koskeva säännös. Vanhuspalvelurikkomuksesta tulisi voida määrätä sakkoja laiminlyönneistä.

Häkkänen sanoo, että vanhusten laiminlyönnit ja epäasiallinen kohtelu voivat täyttää jo nykyisin useiden rikosten tunnusmerkistöä.

– Esimerkiksi heitteillepanon, petoksen ja väärennöksen tunnusmerkistö voi täyttyä eri toimenpiteissä. Jos esimerkiksi tavoittelee taloudellista hyötyä ilmoittamalla haamuhoitajia, voi tulla kyseeseen rikoslain mukainen petos. Rikosvastuun on toteuduttava, Häkkänen toteaa.

Kaikkosen ehdotukseen ministeri Häkkänen ei ottanut suoraan kantaa, vaan siirsi palloa keskustaministerin Annika Saarikon johtamalle sosiaali- ja terveysministeriölle ja vaati sitä tekemään vanhuispalveluiden korjausohjelman.

Häkkäsen mukaan korjausohjelmassa muun muassa hoitajien määrää lisätään ja kuntapäättäjät kantavat vahvemmin vastuuta vanhuspalveluista.

Kaikkosen ehdotus saa tukea pääoppositiopuolueesta

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kannattaa keskustalaisen kaimansa ehdotusta vanhustenhoidon erityistarkastuksista ja sanktioiden koventamisesta hoitoa pyörittäville yrityksille.

Kuitenkin demaripomo arvostelee iltapäivällä lähettämässään tiedotteessa hallituksen epäselvää linjaa vanhustenhoidossa.

– Samaan aikaan kun yritykset sitoutuivat laittamaan asiansa kuntoon, toisaalla laiminlyönnit jatkuivat kuten ennenkin. Vähintä mitä voi odottaa on, että hallitus kokoaa rivinsä ja kertoo pikaisesti yhteisen linjauksen vanhustenhoidon valvonnasta, Lindtman painottaa.

Viime aikoina vanhushoidossa on tullut esiin useita räikeitä laiminlyöntejä. Varsinkin vanhusten hoitopalveluita järjestävien Esperi Caren ja Attendon toiminta on ollut vahvasti keskustelunaiheena.

Lue lisää:

Valvira pohtii rikosilmoituksia hoitajamitoitusta kiertävistä hoitokodeista

Attendo ei yhdistä hoitajavajetta ja kuolemia Pelimannissa – Hoivajätti jälkiviisaana: Muuttoja olisi pitänyt hidastaa

Attendon hoivayksikkö Pelimannin toiminta keskeytetään Alavudella – kuukaudessa kuusi kuolemantapausta

Hoivakotien räikeät laiminlyönnit saivat hoitajaopiskelijat varpailleen: ”En menisi näihin yrityksiin töihin”

Jopa 15 vanhuksen epäillään kuolleen laiminlyöntien vuoksi – Esperiä syyttävä omainen: “Oli pitkään tunne, että jotain vakavaa tapahtuu”