Vastaava johtaja: Teemme jatkossa tarkastuksia aiempaa enemmän Helsingissä – "Esperi Yhteiselon kohdalla vuoropuhelu ei toiminut riittävän hyvin"

Toimialajohtaja uskoo, että laatu on Helsingissä pääosin kunnossa.

Helsinki
Yhteiselon ovi
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hoivayhtiö Esperi Caren nuorille vammaisille tarkoitettu osasto suljettiin toistaiseksi Helsingin kaupungin tehtyä tarkastuskäynnin. Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan Juha Jolkkosen mukaan kaupunki aikoo lisätä alalla valvontaa ja tarkastuskäyntejä. Näin riippumatta siitä tuleeko ilmoituksia vai ei.

Suljettu osasto on Esperi Yhteiselon yksikössä. Täysi-ikäisten osasto suljettiin, mutta alle 18-vuotiaiden osasto jatkaa toimintaansa. Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

– Uskon, että laatu on Helsingissä pääosin kunnossa, mutta en voi varmuudella tietää, sanoo Jolkkonen.

Hänen mukaansa Esperi Yhteiselon tapauksessa ongelmat liittyivät hoidon toteutukseen, henkilöstön määrään ja osaamiseen, lääkehoitoon ja apuvälineisiin. Erityisesti asiakasturvallisuutta vaarantavia tilanteita ei ole Jolkkosen tietoon tullut.

– Kaikilla työntekijöillä ei ollut riittävästi koulutusta tai lääkehoitolupia. Jos yksikkö ei voi jatkaa toimintaansa, niin onhan siinä silloin merkittäviä puutteita.

Jolkkosen mukaan tarkastus päätettiin tehdä sen jälkeen, kun omaiset olivat ilmoittaneet ongelmista.

Vuoropuhelu toimii, mutta niin ei käynyt Esperi Yhteiselon kohdalla

Hänen mukaansa Helsingin kaupungilla on vanhus- ja vammaispalveluissa muihin kuntiin verrattuna hyvä tilanne, koska se ei ole riippuvainen yhdestä tai muutamasta palveluntuottajasta. Jolkkonen sanoo, että omaiset ilmoittavat puutteista muutamia kertoja viikossa ja tarkastuksia tehdään kymmeniin yksiköihin vuosittain.

– Emme joka päivä voi olla tekemässä tarkastuksia, mutta teemme varmasti laadunvalvontaa paremmin kuin moni muu kunta pystyy tällä hetkellä. Helsingissä yleisesti asiat ovat hyvin.

Hänen mukaansa omaisten tekemään ilmoitukseen reagoinnin ripeys riippuu siitä, kuinka huolestuttava ja vakava viesti on.

– Vakavissa tapauksissa reagoimme välittömästi, siis päivissä.

Jolkkosen mukaan Helsingissä vuoropuhelu kaupungin ja palveluntuottajien kanssa toimii, mutta Esperi Yhteiselon tapauksessa näin ei tapahtunut.

– Vuoropuhelu ei ole toiminut riittävän hyvin niin, että palveluntuottaja olisi itse tuonut jo aikaisemmin esille vaikeutensa laadun turvaamisessa tai esimerkiksi asiakkailta ja omaisilta heille tulleet palautteet.

Tervettä kilpailua tuottajien kesken

Jolkkonen pitää esimerkiksi vanhusten hoitokodeissa ilmenneitä ongelmia vakavina ja hätkähdyttävinä. Hänen mukaansa ongelmien ratkaisu lähtee siitä, että hoitolaitoksissa ongelmat voidaan tuoda esille ja niihin voidaan puuttua. Jos näin ei tapahdu, on omaisen tai työntekijän pystyttävä tekemään ongelmista ilmoitus korkeammalle taholle.

Mitä enemmän näitä asioita saataisiin näkyväksi, sitä enemmän yksiköt julkaisisivat omia laatutietoja asiakastyytyväisyydestä tai työntekijöiden hyvinvoinnista, sanoo Jolkkonen.

– Se aiheuttaisi tervettä kilpailua tuottajien kesken. Kilpailtaisiin laadulla ja sana kiirisi, mikä yksikkö on hyvä ja mikä ei.

Esperi Care: Yhteiselon ratkaisut omavalvontamme ansiota

Nuorten vammaisten osastoa pyörittävä Esperi Care on eri linjoilla kaupungin kanssa. Yhtiön mielestä Yhteiselossa tehdyt ratkaisut perustuvat Esperi Caren omavalvonnan johtopäätöksiin, ei Helsingin kaupungin päätökseen.

– Osana suunnitelmaa Esperi Care esitti, että toistaiseksi toiminnot keskitetään yhteen kerrokseen, jotta pystytään takaamaan riittävän henkilöstömäärä sekä hyvän ja turvallisen hoidon, sanoo aluejohtaja Kimmo Karvonen Esperi Caresta.

Hänen mukaansa neuvottelut kaupungin kanssa käytiin hyvässä hengessä.

Lisätty: Esperi Caren kommentit su 10.2. klo 16.30.

Lue lisää

HS: Esperi Care sulkee nuorille vammaisille tarkoitetun osaston Helsingissä

Attendo ei yhdistä hoitajavajetta ja kuolemia Pelimannissa – Hoivajätti jälkiviisaana: Muuttoja olisi pitänyt hidastaa Attendo ei yhdistä hoitajavajetta ja kuolemia Pelimannissa – Hoivajätti jälkiviisaana: Muuttoja olisi pitänyt hidastaa

Pihlajalinnan toimitusjohtajakin pohtii nyt, onko hoivapalvelujen tuottaminen alihankintana edes mahdollista

KHO:n presidentti: Attendo valittanut hoitajamitoituksesta