Etelä- ja Länsi-Suomessa lumipeite huvennut silmissä – talvi pitää kuitenkin vielä pintansa

Viime päivien vesisateet ovat paikka paikoin ohentaneet lumipeitettä nopeasti. Talvi ei kuitenkaan vielä ole hellittämässä otettaan, vaan näyttäytyy lähipäivinä Etelä- ja Itä-Suomessa vaarallisen liukkaina keleinä. Pohjoisessa pakkaskelit jatkuvat.

ilmasto
Kauhakuormaaja lastaa lunta kuorma-auton lavalle
Jonas Mastosalo / Yle

Lauhtuminen ja vesisateet ovat jättäneet jälkensä varsinkin Etelä- ja Länsi-Suomessa. Lumipeite on huvennut roimasti.

Lauhat säät alkoivat muutama päivä sitten torstaiaamuna. Sunnuntai-iltaan mennessä lumipeite oli huvennut esimerkiksi Helsingissä kymmeniä senttejä.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan Kaisaniemessä lunta oli torstaiaamuna vielä 46 senttiä. Sunnuntai-iltana lumipeite oli huvennut jo 30 senttiin.

Vastaavat luvut Helsingin Kumpulassa olivat 59 senttiä ja 40 senttiä. Helsinki-Vantaalla puolestaan 59 senttiä ja 38 senttiä.

Liukkaat kelit haittaavat liikennettä

Vaikka lumipeite on huvennut paikoin kolmanneksella päivien takaisesta, kevään tulosta ei voi vielä puhua, sanoo meteorologi Kerttu Kotakorpi Ilmatieteenlaitokselta.

– Mennään vasta helmikuun alkua, ja talvi pitää edelleen pintansa. Toki pohjoisen ja etelän väliset lämpotilaerot ovat huomattavia.

Lähipäivinä sää on hyvin vaihtelevaa.

– Tällä hetkellä ennusteet näyttävät, että maanantaina tulee lisää sateita, joista lumena maahan jää kuitenkin vain vähän. Tiistaina aamulla lunta voi kertyä etenkin sisämaassa jopa kymmenisen senttiä.

Lämpötilojen vaihtelu tietää erittäin hankalia olosuhteita liikenteeseen.

– Etenkin Etelä- ja Itä-Suomessa on syytä varovaisuuteen, sillä kelit ovat lähipäivinä maantieliikenteelle ja jalankulkijoille erittäin hankalat, sanoo Kotakorpi.

Sulamis- ja hulevedet ongelmana keskustoissa

Luminen talvi on ollut ongelma monille kaupungeille, kun suuret lumimassat ovat tuoneet ahtautta keskustakaduille.

Lumien alkaessa sulaa, hule- ja sulamisvesistä voi tulla tulvia ja muita ongelmia.

Hulevesi on sade- ja sulamisvettä, joka virtaa pois maan pinnalta, rakennusten katoilta ja muilta vastaavilta pinnoilta.

– Suuri lumen määrä ei pelkästään aiheuta hankalaa hulevesitilannetta. Toinen asia mikä siihen vaikuttaa on se, millaisissa olosuhteissa ja kuinka nopeasti lumi sulaa, sanoo erityisasiantuntija Henna Luukkonen Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

– Jos lumi sulaa vesisateen yhteydessä, niin tällöin hulevesivirtauma on suurempi. Jos taas sulaminen tapahtuu aurinkoisessa kevätkelissä, sulaminen on hitaampaa ja hulevesivirtauma pienempi, sanoo Luukkonen.

Aurinko myös haihduttaa lumessa olevaa vettä.