Kodin paloturvallisuus on jatkossa asukkaan käsissä – omavalvontaa tekee jo lähes 300 perhettä Lapissa

Kokeiluun valitut kotitaloudet ovat palauttaneet valtaosan arviointilomakkeista.

paloturvallisuus
Sammutuspeite ja käsisammutin.
Sammutuspeite ja käsisammutin.Ismo Pekkarinen / AOP

Lappilaiskotien paloturvallisuuden valvonta on tulevaisuudessa asukkaiden omissa käsissä. Lapin pelastuslaitos on aloittanut kokeilun, jossa on mukana 270 omakotitaloutta Muoniosta, Pellosta ja Simosta.

Nämä kotitaloudet ovat saaneet Lapin pelastuslaitokselta omavalvontaan kehottavan kirjeen eli niiden tulee arvioida asuinkiinteistön paloturvallisuus pelastuslaitoksen ohjeistuksen mukaisesti.

– Olemme tyytyväisiä meille jo nyt palautettujen lomakkeiden määrään, sillä vastausprosentti on ollut 80, kertoo pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Mika Neitola Sodankylästä.

Kaikki lomakkeen palauttaneet eivät ole olleet "mallioppilaita", vaan osa on havainnut kiinteistössään paloturvallisuuspuutteita, kirjannut ne ja sitoutunut saattamaan asian kuntoon.

Mika Neitolan mukaan tämä juuri onkin tavoitteena.

–Tarkoituksena on nimenomaan, että ihmiset havahtuisivat tutkimaan ja tarkkailemaan talonsa kuntoa myös paloturvallisuuden näkökulmasta. Kyllähän ihminen helposti tavallaan sokeutuu, ja tarvitaan ärsyke, että herää kiinnittämään tällaiseen huomiota, Neitola sanoo.

Pelastuslaitos työstää vielä ohjeistusta

Kotitalouksien tulee palauttaa tarkastuslomake pelastusviranomaiselle kuukauden sisällä kirjeen vastaanottamisesta. Lapissa omavalvonnan on tarkoitus kattaa koko maakunta loppuvuodesta tai viimeistään ensi vuoden alusta lähtien.

– Tarkoituksena on, että tämän vuoden aikana saataisiin laadittua meille itselle tarpeelliset ohjeistukset ja vastaavat kuntoon, jotta omavalvonta lähtisi liikkeelle jossakin laajuudessa kaikilla meidän toimipisteillä, sanoo Neitola.

Maanantaina vietettävä 112-päivä (siirryt toiseen palveluun) kiinnittää suomalaisten huomion tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla. 112-päivä muistuttaa myös Euroopan yhteisestä hätänumerosta 112 ja sen oikeasta käytöstä.