Hyppää sisältöön

Vaikuttavat naiset marssivat esiin Grammyissa: Michelle Obama ja eturivin esiintyjät muistuttivat musiikin voimasta

Kovassa nosteessa ollut Cardi B teki historiaa rap-palkintojen saralla.

Lady Gaga, Jada Pinkett Smith, Alicia Keys, Michelle Obama ja Jennifer Lopez avasivat näyttävästi Grammy-juhlan. Kuva: Rob Latour / AOP

Musiikkimaailman Grammy-palkintoja ei tänä vuonna voinut kritisoida mieskeskeisyydestä, sen verran näyttävä naiskaarti asteli lavalle heti palkintojenjaon aluksi.

Juhlan juontaneen Alicia Keysin seuraksi saapuivat Lady Gaga, Jennifer Lopez, Jada Pinkett-Smith – ja Yhdysvaltain entinen ensimmäinen nainen Michelle Obama.

Obama kertoi musiikin auttaneen häntä aina kertomaan oman tarinansa.

– Pidimmepä countrysta, rapista tai rockista, musiikki auttaa antamaan jotain itsestämme: se paljastaa arvokkuutemme ja surumme, haaveemme ja ilomme. Se auttaa meitä kuulemaan ja kutsumaan toisiamme. Musiikki osoittaa, että kaikella on väliä – jokaisella tarinalla jokaisessa äänessä, jokaisella sävelellä jokaisessa laulussa.

Obaman yllätysvierailu gaalassa sai yleisöltä raikuvat aplodit.

Grammy-palkintoja on aiemmin moitittu tasa-arvon unohtamisesta ja mieskeskeisyydestä (siirryt toiseen palveluun), mutta tänä vuonna naiset olivat selkeästi pääosassa.

Juontaja Keys oli ensimmäinen nainen tehtävässä 14 vuoteen, ja esimerkiksi Vuoden albumi -palkinnon saajiksi ehdolla olleesta kahdeksasta artistista viisi oli naisia. Palkinnon sai lopulta country-tähti Kacey Musgraves.

Historiaakin tehtiin: vuoden rap-albumin palkinnon voittaja Cardi B oli ensimmäinen palkinnon voittanut nainen. Hän on ensimmäinen kaksi listojen ykkösijalle noussutta (siirryt toiseen palveluun) sinkkua tehnyt naispuolinen rap-muusikko.

Naispuolisiin voittajiin lukeutui myös vuoden paras uusi artisti: palkinto meni brittilaulaja Dua Lipalle.

Countrymuusikko Brandi Carlisle puolestaan voitti kolme palkintoa.

– Tämä ilta tuo toivoa kahden nuoren tyttären äidille, hän kommentoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Lady Gaga toivoi rohkeutta sukeltaa syvälle

Kolme Grammya voittanut Lady Gaga puhui palkintojenjaossa myös mielenterveydestä. Lady Gagan kaksi palkintoa tuli elokuvan A Star Is Born kappaleesta Shallow.

Lady Gaga näyttelee elokuvassa pääosaa yhdessä Bradley Cooperin kanssa. Elokuvassa Cooperin hahmo kärsii muun muassa alkoholismista.

Lady Gaga sanoi olevansa ylpeä siitä, että oli mukana mielenterveysongelmia käsittelevässä elokuvassa.

– Jos sinuun sattuu, yritä löytää rohkeutta sukeltaa syvälle, hän sanoi yleisössä oleville muusikoille.

Lady Gaga esiintyi Grammyissa yksin, sillä Cooper oli Lontoossa Bafta-palkintojenjaossa.

Punaisella matolla näyttäviä luomuksia

Kun kerran palkintojenjaossa oltiin, vaatteilla oli tietysti väliä. Parhaita asuja arvioitiin useissa viestintävälineissä.

Esimerkiksi Vogue kommentoi (siirryt toiseen palveluun) otsikossaan tähtien valinneen pramean tyylin hillityn sijasta. Vanity Fairissa (siirryt toiseen palveluun) ja Los Angeles Timesissä (siirryt toiseen palveluun) huomiota herätti esimerkiksi Cardi B:n asu. Näyttävä luomus oli Mugleria vuodelta 1995.

Cardi B teki keräsi huomiota sekä puvullaan sekä voittamalla historiallisesti parhaan rap-albumin palkinnon. Kuva: AOP

Myös Katy Perryn mekko sai kamerat räpsymään. Pinkki puku on Balmainin. Peey esiintyi gaalassa yhdessä Dolly Partonin kanssa.

.

Katy Perryn asu oli pehmeä ja pullea. Kuva: AOP

Pinkkiin luotti myös Kardashianin suvun Kylie Jenner, jonka asuvalinta suorastaan hämmästytti Cosmopolitiania (siirryt toiseen palveluun) peittävyydellään.

Myös Kylie Jenner luotti pinkkiin. Kuva: AOP

Ja lisäksi: Chris Cornellille palkinto, Jimmy Carterille kolmas Grammynsa

Grammy-palkintoja jaetaan juhlailtana kymmenissä kategorioissa. Tänä vuonna palkinnoilla muistettiin muun muassa Chris Cornellia, joka sai parhaan rockesiintymisen palkinnon kappaleesta When Bad Does Good. Cornell kuoli toukokuussa 2017. Palkinnon noutivat hänen kaksi lastaan.

Yllättäviä musiikkimaailman ulkopuolisiakin nimiä nähtiin. Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter puolestaan sai kolmannen Grammynsa. Pysti tuli puhutusta sarjasta, teoksesta Faith – A Journey for All.

Myös Carterin aiemmin palkinnot ovat samasta sarjasta.

Lisää aiheesta:

.
.