1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin matkailu rikkoi taas ennätyksen: 3 miljoonaa yöpymistä

Lapin matkailun kasvu oli ulkomaalaisten vieraiden varassa.

Lappi
Joulupukin pajakylä Napapiiri
Joulupukin pajakylä Rovaniemellä on monen turistin käyntikohde.Visit Rovaniemi

Lapin matkailu on rikkonut jälleen yhden ennätyksen, kertovat viralliset tilastot. Lapin majoitusliikkeissä oli viime vuonna kolme miljoonaa rekisteröityä yöpymistä, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Edellisestä ennätysvuodesta yöpymisten määrä nousi kolme prosenttia.

Lapin matkailun kasvu oli ulkomaalaisten vieraiden varassa. Heidän yöpymisiään oli lähes kuusi prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Eniten vieraita saapui Isosta-Britannista ja Ranskasta.

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset Lapissa pysyivät edellisen vuoden luvuissa.

Lapissa matkailun kasvuvauhti oli yli kaksinkertainen koko maahan verrattuna. Valtakunnallisesti yöpymisiä oli viime vuonna 1,4 prosenttia edellisvuotta enemmän. Koko maassa rekisteröityjä yöpymisiä kirjattiin runsaat 22 miljoonaa.

Lapin matkailun perinteisesti vilkkain sesonkiaika on joulukuu. Viime joulukuussa Lapissa oli vajaat 490 000 yöpymistä. Nousua edellisvuoden joulukuusta oli viisi prosenttia.

Tiedot ovat Tilastokeskukselta. Todellisuudessa turisteja oli vielä tätäkin enemmän, sillä tilastoissa ei ole mukana kaikkia majoitusmuotoja kuten esimerkiksi vuokramökkejä tai verkon vuokrauspalvelu Airbnb:n lukuja.

Lapin hotelleissa yhä tilaa

Lapin matkailun kovasta kasvuvauhdista huolimatta pohjoisen hotelleissa on edelleen tilaa, käy ilmi Tilastokeskuksen tilastoista.

Koko viime vuonna Lapin majoitusliikkeiden huoneiden käyttöaste oli 44,6 prosenttia, mikä oli 1,6 prosenttiyksikköä pienempi kuin edellisvuonna. Paras tilanne viime vuonna oli Rovaniemellä, jossa huoneiden käyttöaste oli 57,5 prosenttia.

Kuumimman sesongin aikana eli joulukuussa oli luonnollisesti ahtaampaa. Viime joulukuussa Lapin majoitusliikkeiden käyttöaste oli keskimäärin 67,4 prosenttia, mikä oli 0,7 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisvuonna.

Parhaiten huoneita oli myyty Rovaniemellä, jossa käyttöaste oli joulukuussa 91 prosenttia. Lapin pääkaupungin majoitusliikkeiden käyttöaste nousi 0,9 prosenttiyksikköä edellisvuoden joulukuusta.

Myös moni Inarin ja Kittilän hotelli oli kovassa käytössä joulukuussa. Molemmilla paikkakunnilla käyttöaste oli joulukuussa liki 76 prosenttia.

Lue seuraavaksi