Laaja kysely: Moni korkeakoulutettu kokenut työssään häirintää, mutta vain harva puuttunut siihen

Opiskelijoista häirintää oli kokenut jopa 21 prosenttia.

seksuaalinen häirintä
miehen käsi naisen käden päällä
AOP

Useampi kuin joka kymmenes korkeakoulutettu on kokenut työssään seksuaalista häirintää, kymmenen Akavan jäsenliiton kyselystä (siirryt toiseen palveluun).

Naisista häirintää on kokenut 18 prosenttia, miehistä seitsemän prosenttia. Heistä vain alle puolet on uskaltanut ryhtyä toimenpiteisiin. Lisäksi 24 prosenttia ei tiennyt, kenen puoleen voi kääntyä, jos kohtaa seksuaalista häirintää.

Opiskelijoista häirintää oli kokenut jopa 21 prosenttia.

Alle 40-vuotiailla häirintäkokemukset olivat yleisempiä kuin vanhemmissa ikäluokissa.

Syksyllä 2018 tehtyyn kyselyyn vastasi yli 8 106 korkeakoulutettua palkansaajaa. Työvoimaan kuuluvia oli 7 556.

Kyselyssä seksuaalinen häirintä määriteltiin sanalliseksi, sanattomaksi tai fyysiseksi, luonteeltaan seksuaaliseksi ei-toivotuksi käytökseksi, jolla loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.

Juttua täsmennetty 11.2.2019 kello 16:50: Kyseessä oli kymmenen Akavan jäsenjärjestön yhteistyössä toteuttama tutkimus. Keskusjärjestö Akava ei osallistunut hankkeeseen.

Lue myös:

Tasa-arvovaltuutettu haluaa selkeää puuttumista seksuaaliseen häirintään työpaikoilla - Pelkkä puhe nollatoleranssista ei riitä

MOT: Erot seksuaalisen häirinnän kokemisessa ammattikouluissa suuria – äijäkulttuuri ja maahanmuuttajat selittävinä tekijöinä