Tutkimus: Yli kolmannes uskoo ulkopuolisten pyrkivän vaikuttamaan äänestämiseen tulevissa vaaleissa

Todennäköisimpinä ulkopuolisen tahon vaikuttamispyrkimyksiä pitävät miehet ja yli 45-vuotiaat. 

äänestäminen
Nainen kirjoittamassa ehdokkaansa numeroa äänestyslipukkeeseen.
Tero Kyllönen / Yle

Useampi kuin joka kolmas suomalaisista, 36 prosenttia, uskoo, että ulkopuoliset tahot pyrkivät vaikuttamaan äänestämiseen tulevissa eduskunta- ja eurovaaleissa, ilmenee Sanomalehtien Liiton teettämästä tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun).

Todennäköisimpinä ulkopuolisen tahon vaikuttamispyrkimyksiä pitävät miehet ja yli 45-vuotiaat.

Vaikuttaminen on vastaajien mielestä vaikeaa, sillä yli 62 prosenttia uskoo huomaavansa vaikutuspyrkimykset. Vahvinta usko omiin kykyihin on 25–34-vuotiailla.

Vaikka omia kykyjä pidetään hyvinä, muihin ei luoteta yhtä paljon: vain 35 prosenttia uskoi muiden huomaavan vaikutuspyrkimykset.

Tukea äänestyspäätöksen tekemiseen eduskuntavaaleissa haetaan eniten sanomalehdistä. Painettua tai digitaalista sanomalehteä hyödyntää äänestyspäätöksessään 69 prosenttia ja televisiota 63 prosenttia vastanneista.

Kolmanneksi sijoittuivat radio, josta tukea haki 27 prosenttia vastanneista ja neljänneksi painetut tai digitaaliset kaupunkilehdet, 23 prosenttia vastanneista.

Tutkimuksen teki IRO Research Oy, ja sitä varten tehtiin tuhat haastattelua. Virhemarginaali on enimmillään 3,2 prosenttiyksikköä.