Haitissa tuhannet mielenosoittajat vaativat presidentin eroa: "Meillä on nälkä, ei ole mitään syötävää"

Haitilaiset ovat turhautuneita elintarvikkeiden hintojen nousuun ja korruptioon.

Haiti
Mielenosoittaja Haitissa.
Mielenosoittajat polttivat renkaita Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä sunnuntaina.Jean Marc Herve Abelard / EPA

Karibialaisessa Haitin saarivaltiossa ihmiset ovat osoittaneet neljän päivän ajan mieltään presidentti Jovenel Moïsea vastaan.

Mielenosoituksissa on kuollut ainakin neljä ihmistä, joista yksi on 14-vuotias poika. Ihmiset ovat lähteneet kaduille pääkaupunki Port-au-Princessä ja pienemmissä kaupungeissa korkeiden elinkustannusten ja korruption takia.

– Meillä on nälkä, meillä ei ole mitään syötävää, eräät mielenosoittajat kuvailivat paikallisen Loop Haïti -uutissivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Kansaa on raivostuttanut etenkin peruselintarvikkeiden hintojen nousu, joka johtuu Haitin valuutan gourden arvon laskusta Yhdysvaltain dollariin nähden.

Toinen turhautumisen aihe on korruptioskandaali, jossa kymmeniä entisiä ministereitä ja virkamiehiä on epäilty Venezuelan kansalliselta öljy-yhtiöltä tulleiden kehitysapurahojen väärinkäytöstä.

Jovenel Moise
Haitin presidentti Jovenel Moïse.Orlando Barria/EPA

Nykyinen presidentti Moïse on liikemies, joka nousi valtaan kaksi vuotta sitten. Häntä on epäilty rahanpesusta.

Haiti on yksi maailman köyhimmistä ja epätasa-arvoisimmista valtioista, jonka väestöstä yli puolet elää alle kahdella eurolla päivässä.

Haitin syvän köyhyyden taustalla on Yhdysvalloissa ilmestyvän Haitian Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan vuosikymmeniä jatkunut huono hallinto ja korruptio.

Lisää aiheesta:

Rutiköyhän Haitin poliittinen epävakaus jatkuu, tulevaa presidenttiä epäillään rahanpesusta

Lähteet: AFP, AP