Lumi tukkii nyt pelastustiet – taloyhtiöt jättävät pihoja härskisti auraamatta

Pahimmillaan piittamattomuus voi johtaa hengenvaaraan, jos pelastajat eivät pääse apuun.

pelastustoiminta
Timo Karjalainen avaa suurta rautaporttia, joka on asennettu pelastustielle.
Palotarkastaja Timo Karjalainen avaa takana olevan kerrostalon pelastustietä, joka on rautaportin takana ja auraamatta. Heikki Haapalainen / Yle

Runsas lumentulo on johtanut piittaamattomuuteen pelastusteistä. Joensuussa on tarkastuksissa löytynyt useita kerrostaloja, joissa pelastustiet on jätetty avaamatta. Pahimmillaan pelastustien tukkiminen voi vaarantaa ihmishenkiä.

Tänä talvena Joensuussa on tehty kerrostalokohteisiin satunnaisia tarkastuksia. Niissä on huomattu, että pelastusteitä jätetään auraamatta, aurataan vain kapea kulkuväylä tai pelastustien eteen kasataan lunta. Puutteellisia pelastusteitä löytyy niin uusista kuin vanhoistakin taloyhtiöistä.

Pelastustietä ei saa tukkia missään olosuhteissa tai käyttöön pitää ottaa vaihtoehtoinen pelastustie.

Tulipalo voi syttyä milloin vain tai kerrostalon yläkerroksissa olla muu vaaratilanne, jossa tarvitaan isoa ja ulottuvaa pelastusautoa.

Ihmisillä on taipumus kuvitella, ettei juuri nyt satu mitään.

– Joskus sammuttaminen tai pelastaminen voi olla minuuteista kiinni, muistuttaa palotarkastaja Timo Karjalainen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Ongelma jatkuu talvesta toiseen

Kaupungista löytyy kohteita, joissa asiasta on huomautettu jo edellisenä talvena. Mikäli puutteet ovat pieniä, asiasta vain huomautetaan. Ellei tilanne parane, kyseessä on lain rikkominen. Tarvittaessa pelastustoimi poistaa esteet tieltään voimatoimin, mikäli hälytys kohteessa sitä vaatii.

Pelastustie kerrostalon vieressä.
Kuvan pelastustie on tarkoitettu nostolava-autolle, jolla ylettyy takana olevan kerrostalon ylimpiin kerroksiin.Heikki Haapalainen / Yle

Pelastustiemääräykset ovat selkeitä. Mikäli kyseessä on yli kolmikerroksisen kerrostalon pelastustie, sen pitäisi olla nostolava-auton kuljettava eli vähintään 3,5 metriä leveä. Painava auto vaatii maapohjalta kantavuutta, joka pitää varmistaa suunnitteluvaiheessa.

Myös risteyksien pitäisi olla sellaisia, että auto mahtuu niistä. Jos talossa on yläkerrosten huoneistoja, jotka eivät ulotu läpi talon, pelastustie pitää olla molemmilla puolilla taloa. Pelastusteiden pitää myös olla merkittyjä.

Taloyhtiö vastaa turvallisuudesta

Tiivis rakentaminen aiheuttaa omat haasteensa pelastustoiminnalle. Tarvittaessa väärin pysäköity auto tai lumikasa lähtee paloauton tieltä voimalla, mutta kaikki esteet hidastavat pelastamista ja sammuttamista. Taloyhtiöiden velvollisuus on huolehtia asukkaidensa turvallisuudesta.

Isännöitsijä Pekka Uuranne saa palotarkastajalta kiitosta hoitamansa kerrostalon pelastustiestä. Se on pätkä talon autokatoksen takana, tie jolta pelastustilanteessa ulottuu nostolava-autolla viereisen kerrostalon ylimpään kerrokseen ja perimmäiselle parvekkeelle.

Uuranne kertoo, että uudehkon talon ensimmäisenä talvena sivuavan kadun kunnossapitäjät tukkivat pelastustien lumikasoilla. Nyt pelastustie pidetään asianmukaisesti kunnossa.

– Tämä hoidetaan yhteistyössä ja siten, että ihmisillä on turvallista. Sitä varten täällä ollaan.