“Lapselle on kurja selittää, että menet tänäänkin kouluun” – tuoreet tutkimukset osoittavat, että Inarin koulussa on vakavia sisäilmaongelmia

Inarin kunnanjohtaja on käynnistänyt virkavalmistelun uusien tilojen hankkimiseksi ja sijoittamiseksi Inarin kirkonkylälle.

sisäilmaongelmat
Inarin koulun vanhemmilla oli kovia kysymyksiä sisäilmaraportin tuloksista.
Vanhemmilta löytyi tiukkoja kysymyksiä kunnan edustajille sisäilmatutkimusten tiedotustilaisuudessa viime torstaina.Sara Wesslin / Yle

InariInarin koulun liikuntasali täyttyi viime torstaina huolestuneista vanhemmista. Kylän monitoimitalossa, jossa toimivat sekä kouluopetus että päivähoidot, on epäilty sisäilmaongelmia jo pitkään, ja viimein niihin oli luvassa selvyyttä kunnan järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Mittavien sisäilmatutkimusten tulokset (siirryt toiseen palveluun) osoittivat, että Inarin koulurakennuksen perustuksissa on mikrobeja ja rakennuksen sisäilmassa liikaa terveydelle haitallisia mineraalivillakuituja. Vanhemmalle tuoreet tutkimustulokset osoittivat sen, mitä on epäilty jo pitkään.

– Kyllähän tämä raportti on kova paperi. Se osoittaa sen, että täällä on vakavia sisäilmaongelmia, kertoo inarilainen Áile Aikio.

Áile Aikio
Inarilainen Áile Aikio on halunnut pitää lapsensa koulussa sairasteluista huolimatta.Sara Wesslin / Yle

Aikion perheessä koululaisten sisäilmasairastelut ovat osa arkipäivää.

– Omat lapseni ovat sairastuneet ja ovat todella väsyneitä. On kurjaa selittää lapsille, että tänäänkin menet kouluun ja muistuttaa juomaan vettä, rasvaamaan huulia ja ottamaan päänsärkyyn lääkettä. Se on jokapäiväistä ja todella raskasta, kertoo Aikio.

Vanhempien huoli: Jatkavatko lapset yhä koulunkäyntiä rakennuksessa, joka ei ole terve?

Inarin monitoimitalon saamenkielinen päivähoito muutti sisäilmaoireiluiden vuoksi pois talosta jo viime vuoden puolella, ja suomenkielinen päivähoito tekee muuttoa väistötiloihin paraikaa. Koulunkäynti jatkuu kuitenkin edelleen nykyisissä, todistetusti sisäilmaongelmaisissa tiloissa.

Inarin kirkonkylän koulussa on reilut 130 oppilasta. Huomattava osa sekä oppilaista että työntekijöistä ovat sairastuneet koulussa. Koulutilojen käyttäjiä ovat vaivanneet muun muassa kovat päänsäryt ja nuhat, ihottumat ja jatkuva väsymys.

Inarin koulu
Reilun 130 oppilaan Inarin koulu on rakennettu vuonna 1965 ja remontoitu useaan otteeseen. Sara Wesslin / Yle

Sisäilmatilaisuudessa monet vanhemmat toivat esiin huolensa siitä, uskaltavatko he enää laittaa lapsiaan kouluun, joka ei ole terve. Esimerkiksi Aikion perhe on päättänyt, että lapset jatkavat koulussa, vaikka ovat sairastuneet.

– Lapsella on oikeus oppia ja juuri sen takia minun lapseni ovat koulussa. En voi ottaa heitä kotiin, sillä minunkin on käytävä töissä, kertoo Aikio.

Vanhempien huoli lasten ja työntekijöiden terveydestä sekä tulevaisuudesta nousi jatkuvasti esiin torstaisessa tiedotustilaisuudessa. Vastauksia väistötilojen saamiseksi ei vielä tiedotustilaisuuden päätteeksi syntynyt.

Ensikäden ratkaisuiksi esitettiin, että koulukiinteistöä siivotaan entistä tarkemmin ja ilmanvaihtoon kiinnitetään huomiota. Esimerkiksi välitunneilla luokkahuoneita voitaisiin tuulettaa tehokkaammin.

Áile Aikio odottaa, että kunnassa suhtauduttaisiin asiaan vakavasti.

– Minä en hyväksy sitä, että heidän suunnitelmansa on vain siivota tiloja paremmin tai että tulevaisuudessa remontoidaan. Haluan jonkinlaisia ratkaisuja. Haluan kuulla minne lapset, joilla on kovia reaktioita, siirretään ja milloin? Mitä minä itse vastaan lapselleni?, kysyy Aikio.

Sisäilmaongelmat ovat vaivanneet jo kauan

Inarin vuonna 1965 rakennetussa monitoimitalossa on painittu sisäilmaongelmien kanssa ennenkin. Talosta on aiemmin löydetty muun muassa sädesientä ja hometta, ja rakennusta on remontoitu löydösten jälkeen.

Esimerkiksi vuonna 2008 vanhemmat pohtivat boikotoida koulua homeongelmien vuoksi.

Inarin koulu
Inarin koululaisten vanhemmat ovat huolissaan sekä lasten että työntekijöiden terveydestä.Sara Wesslin / Yle

Nyt valmistuneista sisäilmatutkimuksista kävi ilmi, että talon sisäilmassa on mineraalivillakuituja, rakennuksen pohjarakenteissa mikrobeja ja sokkelissa vaurioita. Inarin kunnan sivistysjohtaja Ilkka Korhonen kuunteli tutkimusraportin tuloksia vakavana. Vielä tiedotustilaisuudessa hänellä ei kuitenkaan ollut antaa konkreettisia vastauksia jatkosta vanhemmille.

– Koulua ei ole vielä missään vaiheessa suljettu, eikä sitä olla tällä hetkelläkään sulkemassa tutkimustulosten perusteella. Mutta asia täytyy ottaa vakavasti ja löytää ratkaisuja sairastamiseen ja reagointeihin, pyrkiä saamaan tilanne paremmaksi, kertoo Korhonen.

Inarin kunnan sivistysjohtaja Ilkka Korhonen.
Sivistysjohtaja Ilkka Korhonen kuunteli vakavana sisäilmatutkimustuloksia. Sara Wesslin / Yle

Sivistysjohtaja painottaa, että pidemmän ajan ratkaisut eivät synny nopeasti, mutta toimiin ryhdytään heti.

Kunnanjohtaja lähtee hakemaan pitkäaikaista ratkaisua

Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laineella oli maanantaiaamuna hyviä uutisia: kunnassa on juuri käynnistetty virkavalmistelu uusien koulu- ja päiväkotitilojen hankkimiseksi ja sijoittamiseksi Inarin kirkonkylälle.

Tarkoitus on ensihätään järjestää väistötilat Inarin koululaisille, mutta samalla myös aloittaa suunnittelu kokonaan uuden päiväkoti-koulurakennuksen rakentamiseksi kylälle.

– Raporttihan osoitti, että nykyisessä talossa on sisäilmaongelmia, joita pystytään korjaamaan, mutta yleensä tällaiset ratkaisut eivät ole kovin pitkäkestoisia. Pohjaehdotus tulee olemaan se, että tulemme hakemaan uutta sijoituspaikkaa tiloille koko kylän alueelta. Kyse ei ole pelkästään väistötilaratkaisuista, mutta myös pitkäkestoisemman ratkaisun saamisesta.

– Väistötilojen osalta meidän pyrkimyksemme on se, että emme lähde millään konttiratkaisulla liikkeelle, vaan siirrettävillä rakennuksilla, joita voi käyttää pidemmän aikaa. Niiden markkinatilanne voi olla hankala, mutta lähdemme selvittämään asiaa samantien, vakuuttaa kunnanjohtaja Toni K. Laine.

Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine
Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine kertoo, että kunnassa aloitetaan välittömästi virkavalmistelu terveiden koulutilojen saamiseksi. Vesa Toppari / Yle

Laine uskoo kunnasta löytyvän rahaa uusiin tiloihin, vaikka kunnassa on paraikaa käynnissä myös toisen uuden koulukeskuksen rakentaminen kuntakeskukseen Ivaloon.

– Inarin kunnassa on onneksi siinä mielessä hyvä taloudellinen tilanne kasvun myötä, että meillä on hieman pelivaraa. Meillä ei olisi muuten suuria taloudellisia haasteita, mutta monet kiinteistömme ovat todella vaikeassa tilanteessa. Kyllä sekin on osittain vaikuttanut siihen, kuinka Inarin koulun tilannetta on pystytty seuraamaan, kunnanjohtaja myöntää.