Australia sinetöi 31 miljardin asekaupat – ostaa Ranskalta 12 sukellusvenettä

Ensimmäisten alusten on määrä astua palveluskäyttöön 2030-luvun alkupuolella.

sukellusveneet
Australian puolustusministeri Christopher Pyne, pääministeri Scott Morrison ja Ranskan puolustusministeri Florence Parly kättelivät maanantaina Australian pääkaupungissa Canberrassa.
Australian puolustusministeri Christopher Pyne, pääministeri Scott Morrison ja Ranskan puolustusministeri Florence Parly kättelivät maanantaina Australian pääkaupungissa Canberrassa. LUKAS COCH / EPA

Australia ja Ranska allekirjoittivat tänään 31 miljardin euron arvoisen asekaupan. Australia ostaa ranskalaiselta valtionyhtiöltä DCNS:ltä 12 taistelusukellusvenettä.

Kyseessä on Australian suurin rauhan aikana tekemä puolustusinvestointi. Sopimuksen yksityiskohtia on hierottu vuodesta 2016 lähtien, jolloin DCNS voitti tarjouskilpailussa muun muassa Saksan ThyssenKruppin ja Japanin Mitsubishin.

Nyt hankittavien Barracuda-luokan alusten on määrä parantaa Australian sotilaallista asemaa Aasian ja Tyynenmeren alueella. Näillä merialueilla Kiinan, Yhdysvaltojen ja alueellisten valtojen väliset jännitteet ovat viime vuosina kasvaneet.

Australian alukset on suunniteltu toimimaan pinta-aluksia tai sukellusveneitä vastaan, ja niiden pääaseina ovat torpedot. Sukellusveneet rakennetaan Australiassa. Operatiiviseen käyttöön ensimmäisten alusten odotetaan astuvan 2030-luvun alkupuolella.

Lue lisää:

Australia teki historiansa suurimmat asekaupat – ostaa Ranskalta 12 sukellusvenettä

Lähteet: AFP, Reuters