Nyt se varmistui: Illankähmässä puurtanut perustuslakivaliokunta ei saanut sote-lausuntoa valmiiksi maanantaina

Valiokunnan jäsenten mukaan työtä on vielä paljon. Ylen tietojen mukaan lausunnossa on 75 sivua. Vääntö jatkuu tiistaina.

sote-uudistus
Perustuslakivaliokunta kokoontui ylimääräiseen SOTE-kokoukseen puheenjohtaja Annika Lapintien johdolla eduskunnassa 11. helmikuuta
Perustuslakivaliokunta kokoontui ylimääräiseen SOTE-kokoukseen puheenjohtaja Annika Lapintien johdolla eduskunnassa 11. helmikuuta. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta käsittelevä perustuslakivaliokunta on päättänyt ylimääräisen kokouksensa myöhään illalla kahdeksan tunnin istumisen jälkeen.

Perustuslakivaliokunnan tavoitteena oli optimisesti saada valmiiksi lausuntonsa sote-uudistuksesta maanantaina, mutta toisin kävi.

Valiokuntaneuvos Matti Marttunen kertoi medialle, että valmista ei tule maanantaina vaan asian käsittely jatkuu tiistaiaamuna yhdeksältä.

Ylen tietojen mukaan sote-lausunnossa on 75 sivua ja sitä luettiin ääneen. Pelkästään tähän meni neljä tuntia. Nyt ollaan menossa yleiskeskustelussa.

– Vielä on tosi paljon työtä tehtävänä, että saadaan tämä maaliin, valiokunnan jäsen Markus Lohi (kesk.) kommentoi maratonkokouksen jälkeen.

Lohen mukaan ollaan käytännössä vasta alkuvaiheessa ja asiaan voi mennä jopa koko viikko.

– Asiat etenevät koko ajan, mutta välillä se on hidasta, jos on erilaisia näkökulmia.

Kukaan muukaan ei uskaltanut luvata, että valmista tulisi tiistaina.

– Se on tietenkin aika haasteellista, koska siellä on muutakin kuulemista. Että nyt jumiutui kyllä. Meillä jäi kymmenen puheenvuoroa odottamaan, sinisten Matti Torvinen harmitteli.

Sillä, kuinka suuria muutoksia perustuslakivaliokunta edellyttää, on ratkaiseva merkitys, ehtivätkö sote-lait äänestettäväksi suureen saliin vielä tällä vaalikaudella.

Yle seurasi päivän käänteitä tässä artikkelissa.

Ahvenanmaan kysymys ratkaistiin

Sinisten Matti Torvisen mukaan valiokunta hyväksyi jo päivällä mietinnön Ahvenanmaan itsehallinnon rahoituksesta.

– Perustuslakivaliokunta edellyttää, että rahoituslaki käsitellään mahdollisimman nopeasti Ahvenanmaan maakäräjillä, Torvisen tiedotteessa sanotaan.

Kyse on siitä, että sote-uudistus heikentäisi toteutuessaan Ahvenanmaan rahoitusasemaa, ellei hallitus korjaa asiaa. Ahvenanmaan itsehallinto on suojattu perustuslailla.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi sotea Brysselissä mennessään euroryhmän kokoukseen.

– Nyt täytyy malttaa vielä hetki. Tämä on nyt perustuslakivaliokunnan käsissä.

Orpon toivoi valiokunnalle työrauhaa.

– Parempi tehdä huolella työ, sillä kyse on nyt kuitenkin tunneista ja päivistä.

Osa jäsenistä myöhästyi junan takia

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) antoi muutaman kommentin medialle saapuessaan kokoukseen. Lapintie arvioi, että odottavissa on pitkä päivä.

– Alkuiltaa ehkä, Lapintie arvioi mahdollista valmistumisaikaa.

Kokoukseen saapuivat ennen kello 12 muun muassa Ilkka Kantola (sd.) ja Kimmo Kivelä (sin.) sekä valiokunnan varajäsen Ben Zyskowicz (kok.).

– Nähtäväksi jää, kommentoi Zyskowicz, kun häneltä kysyttiin, miltä tilanne näyttää.

Vihreiden Ville Niinistöltä kysyttiin, tuleeko tänään valmista.

– En tiedä, hän vastasi lyhyesti.

Perustuslakivaliokunnan jäsenet Anna-Maja Henriksson (r.) ja Antti Kurvinen (kesk.) olivat myöhässä kokouksesta junan takia.

Kokouksen osallistujat poistuivat kello 13.30 aikaan lounas- ja kahvitauolle.

– Alkuverryttelyä, kuvailtiin Ylelle kokouksen alkua.

SDP:n Maria Guzenina kuvaili iltapäivällä kokouksen henkeä hyväksi.

Useita muutosesityksiä tulossa

Sen jälkeen, kun perustustuslakivaliokunta on saanut lausuntonsa valmiiksi, koko paketti palaa takaisin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka viimeistelee mietintönsä.

Vasta tämän jälkeen paketti voi mennä suureen saliin äänestettäväksi.

Ylen tietojen mukaan perustuslakiovaliokunnalta on tulossa useita ponsia eli pykälämuutosesityksiä. Ponsi tarkoittaa perustuslakivaliokunnan tapauksessa muutosesitystä, joka sote-valiokunnan on otettava huomioon, jotta lait voivat edetä normaaliin tapaan.

Ylen tietojen mukaan ponsi on tulossa ainakin asiakassuunnitelmasta ja EU-notifikaatiosta. Kyseessä ovat ongelmat, jotka ovat jo olleet tiedossa.

Ponsia on tulossa tiettävästi myös muista asioita, joita muun muassa valtiosääntöoppineet ovat tuoneet julkisuuteen (siirryt toiseen palveluun).

Soten eteen liuta uusia vaikeuksia

Soten eteen on vuodenvaihteen jälkeen kasautunut koko ajan uusia vaikeuksia.

Sinisten kansanedustaja Maria Lohela loikkasi tammikuussa Liike Nyt -eduskuntaryhmään ja ilmoitti, ettei voi tukea uudistusta. Tämä tarkoittaa sitä, että hallituksella on enää niukin mahdollinen enemmistö sote-äänestyksessä: nyt kannat jakautuvat 100–99.

Lisäksi talouspolitiikan arviointineuvosto pitää uudistuksen säästötavoitetta epävarmana ja perustuslakioppineet ovat huomauttaneet (siirryt toiseen palveluun) kokonaisuudessa olevan yhä isoja ongelmia.

Myös Ahvenanmaan kysymys on noussut esille.

Oma kysymyksensä on se, ovatko yksityisessä vanhustenhoidossa paljastuneet ongelmat vaikuttaneet kansanedustajien sote-kantoihin.

Hallituksesta taas on vakuutettu, että sote ehtii suureen saliin äänestettäväksi ja että se saadaan maaliin.

Lisää aiheesta:

Hallitus sai luottamuksen äänin 99–88 – Opposition kysymys vanhusten hoidon huonosta tilasta ei kaatanut hallitusta, katso video