Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan käräjäoikeuksien yhdistyminen muutti rikosjuttujen käsittelyä – Pietarsaaressa jatketaan istuntoja

Monet tekniset uudistukset sattuivat juuri samaan aikaan yhdistymisen kanssa.

käräjäoikeudet
Pohjanmaan käräjäoikeuden laamanni Daniel Allén.
Pohjanmaan käräjäoikeuden laamanni Daniel Allén.Minna Salomäenpää / Yle

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan käräjäoikeuksien vuoden vaihteessa tapahtunutta yhdistymistä ovat haitanneet erilaiset tekniset uudistukset, jotka ajoittuivat juuri samaan aikaan.

Pohjanmaan käräjäoikeuden laamanni Daniel Allén arvioi, että yhdistyminen on sujunut muuten yllättävänkin hyvin.

– Sanoisin, että aika hyvin ollaan päästy liikkeelle - verrattuna moneen muuhun paikkakuntaan missä on tehty yhdistymisiä.
Mielestäni on aika hyvä fiilis ja energia nyt, näemme yhdistymisen synergiat hyvin ja mahdollisuutena.

Pietarsaaren rikosasiat Kokkolan kansliaan

Allénin mukaan jonkin verran vääntöä on ollut esimerkiksi siitä, miten jutut jaetaan Vaasan ja Kokkolan kanslioiden kesken. Pietarsaaren rikosasiat hoidetaan nyt Kokkolassa, siviiliasiat puolestaan Vaasassa. Rikosasiat työllistävät Pietarsaaren seudulla eniten.

Pakkokeinoasiat hoidetaan yhdessä ja vangittujen vastaajien pääkäsittelyt hoidetaan vuorotteluperiaatteella.

Pietarsaaren istuntopaikka oli määrä lakkauttaa uudistuksen yhteydessä nyt vuodenvaihteessa, mutta käytännössä istuntoja jatketaan Pietarsaaressa poikkeusluvalla vielä vuosia. Vuokrasopimus Ebba Brahen talossa ulottuu vuoteen 2026.

Riidattomat velkomusasiat keskitetään Pohjanmaalle

Pohjanmaan käräjäoikeuden juttumäärä lisääntyy syyskuun alusta lähtien kymmenillä tuhansilla, kun riidattomia eli summaarisia velkomusasioita keskitetään sinne. Summaariset velkomukset käsitellään kirjallisella menettelyllä.

Pohjanmaalla käsitellään jatkossa myös Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen riidattomat velkomusasiat. Keskittämisen myötä Etelä-Pohjanmaalta ja Keski-Suomesta siirtyy yhteensä kahdeksan sihteerinvirkaa Pohjanmaalle.

Velkomusasioiden juttumäärä lisääntyy nykyisestä vajaasta kymmenestä tuhannesta 45 000:een. Allén on huolissaan juttumäärän kasvamisesta, koska tuomariresurssi ei kuitenkaan lisäänny. Hän arvioi, että kaikki tapaukset eivät tule hoitumaan pelkästään sihteerien työpanoksella.