Törmäsitkö vaalivaikuttamiseen netissä tai somessa? Ota kuvakaappaus ja lähetä meille

Yle tekee juttua verkon vaalikampanjoista. Kaikki eivät näe samoja mainoksia.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Verkko ja sosiaalinen media ovat tehokkaita kanavia kohdennettuun markkinointiin myös politiikassa. Mainonta on piilotetumpaa kuin perinteisissä tiedotusvälineissä, sillä vaalimainoksia ja muuta vaaleihin liittyviä sisältöjä näytetään vain valitulle osalle äänestäjistä.

Verkossa ja somessa poliittisilla kampanjoilla voidaan tavoitella vaikkapa koiran omistajia, 25-40-vuotiaita autoharrastajia tai ihmisiä, joiden ystävät kannattavat tiettyä puoluetta.

Yle tekee juttua vaalikampanjoista internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Voit lähettää meille tietoa näkemistäsi vaalimainoksista ja muusta internetin sisällöstä, jonka tarkoituksena on vaikuttaa vaaleihin.

Lomakkeen kuvakaappausten lähettämiseen löydät jutun lopusta. Ohjeet kuvakaappauksen tekemiseksi on koottu erikseen.

Selkeästi poliittisilla kampanjoilla voidaan pyrkiä vaikuttamaan esimerkiksi sosiaalisen median, kuten Facebookin, Instagramin, Twitterin ja Youtuben avulla tai viesteillä viestipalveluissa kuten Whatsapissa ja Facebook Messengerissä sekä Googlen palveluissa tai mainonnassa.

Viestien ja mainosten ei kuitenkaan tarvitse olla peräisin suoraan ehdokkailta tai puolueilta. Vaikuttamaan pyrkivä voi olla kuka tahansa ihminen tai organisaatio, kunhan asia vain koskee vaaleja

Lähetä kuvat ja tiedot alla olevalla lomakkeella Svenska Ylen Whatsappiin tai sähköpostiin.

Voit täyttää lomakkeen nimettömänä. Vaikka ilmoittaisit nimesi, Yle ei julkaise henkilökohtaisia tietojasi ilman suostumustasi.

Toiveena on, että kuvissa näkyisi vaikuttamaan pyrkivä teksti tai kuva ja niiden lähettäjä sekä tieto siitä, missä ne on julkaistu, jos kyseessä on suljettu ryhmä. Jos verkkosivuilla kerrotaan, "miksi tämä näkyy minulle", lähetä mielellään kuva tästäkin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Täytä lomake täällä.

Ruotsinkielisen jutun ja lomakkeen löydät Svenska Ylen nettisivuilta.

Lue myös:

Lue lisää myös Svenska Ylen sivuilta: