Kotkan valtuusto päättää tänään miljoonasäästöistä – Yle seurasi hetki hetkeltä

Kaupunginhallitus poisti viikko sitten säästölistalta muun muassa henkilöstön lomauttamisen viikoksi tänä vuonna.

Kotka
Patsas Kotkan kaupungintalon sisäänkäynnin edessä.
Kari Saastamoinen / Yle

Kotkan kaupunginvaltuusto käsittelee maanantaina kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaa. Kaupunginjohtaja Esa Sirviön alkuperäinen ehdotus oli, että säästötarve tälle vuodelle olisi 6,3 miljoonaa euroa.

Viime maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus kuitenkin karsi säästölistalta useita kohtia. Kaupunginhallitus poisti listalta muun muassa henkilöstön lomauttamisen, varhaiskasvatuksen subjektiivisen oikeuden rajaamisen ja Katariinan uimahallin lakkauttamisen.

Samalla hallitus ehdotti, että Kotkassa laaditaan kevään aikana rakenteellisiin uudistuksiin tähtäävä toimenpideohjelma.

Seuraamme valtuuston kokouksen etenemistä tässä artikkelissa.

Klo 20:10 Valtuuston kokous päättyy.

Klo 20:04 Nyt vuorossa Vasemmistoliiton lisäesitykset, joista yksi hyväksytään.

Klo 20 SDP esittää talousohjelmaan 2019-2022 kaikkiaan 10 erilaista lisäesitystä. Ne kaikki hyväksytään yksimielisesti. Esimerkiksi Kymi Sinfoniettan toimintaa ja resursseja aiotaan tarkastella yhdessä Kouvolan kanssa.

Klo 19:54 Perussuomalaisten esitykset kaatuivat äänestyksissä. Valtuutettujen kokouspalkkioita ei esimerkiksi leikata.

Klo 19:52 Nyt vuorossa SDP:n lisäesitykset tasapainotusohjelmaan, jotka hyväksytään kaikki. Esimerkiksi konsulttipalveluiden käyttämisestä päätetään kaupunginhallituksessa.

Klo 19:47 Seuraavaksi käsitellään rakenteellisia toimenpide-ehdotuksia, joille ei ole määritelty hintalappua. Listalta poistettiin kohta, jonka mukaan lukiokoulutus olisi siirretty kuntayhtymälle. Muut kohdat hyväksyttiin.

Klo 19:39 Arto Tolsa Areenan lämmittäminen ja valaiseminen talvikaudella saa jatkua. Säästöesitys poistettiin listalta äänestyksen jälkeen selvin lukemin. Kaikki säästölistan kohdat on nyt käyty läpi.

Klo 19:33 Kaikkiaan 70 säästökohdetta on käyty läpi. Listalta on poistettu neljä kohtaa ja muut on hyväksytty.

Klo 19:25 Uusien tietokoneiden määrää ei puoliteta. SDP:n muutosesitys voitti.

Klo 19:19 Kulttuurijohtajan hakuprosessia ei keskeytetä. Myös tämä oli SDP:n ja Vasemmistoliiton muutosesitys.

Klo 19:16 Elinvoimalautakuntaa ei lakkauteta. SDP:n ja Vasemmistoliiton muutosesitys voitti äänestyksen äänin 11-40.

Klo 19:10 Kaupunginteatterin avustus pienenee 10 000 euroa tänä vuonna. Se on selvästi vähemmän kuin kaupunginjohtajan alkuperäinen esitys.

Klo 19:08 Valtuuston kokous jatkuu. Säästökohdat käydään läpi yksi kerrallaan.

Klo 18:49 Keskustelu päättyy ja valtuusto vetäytyy pienelle tauolle. Sen jälkeen edessä päätöksiä talouden tasapainottamisesta.

Klo 18:41 Juhani Pekkola haluaa, että kaupunki selvittäisi myös aineettoman varallisuutensa. On paljon henkistä pääomaa esimerkiksi koulutuksessa, joka ei näy missään taseessa tai kirjanpidossa.

Klo 18:38 Vasemmistoliiton Seija Piipponen-Pekkola toivoo, että lomautuksia ei toteuteta. Hän myös toivoo, että säästöistä tehdään sukupuolivaikutusten arviointi.

Klo 18:28 Vesa Levonen sanoo, että yksityistä pääomaa olisi löytynyt tapahtumakeskukseen jos se olisi kannattava hanke. Perussuomalaisten ehdotus kokouspalkkioiden leikkaamisesta on Levosen mielestä populismia.

Klo 18:20 Kansanedustaja ja Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero (sd.) muistuttaa, miten valtionosuuksien leikkaminen näkyy myös Kotkassa.

Klo 18:15 Vasemmistoliiton Pentti Välipakka muistuttaa Kotkan maineesta urheilu- ja kulttuurikaupunkina. Myös SDP:n muutosesitykset saavat kiitosta.

Klo 18:10 SDP:n Riku Pirinen puolustaa kulttuuria. Teatterin jatko pitää turvata. Ei ole nähnyt laskelmaa, jonka mukaan tapahtumakeskusta ei pitäisi toteutttaa. Sami Virtanen jatkaa ja muistuttaa, että tehdaspaikkakunnilla on aina ymmärretty kulttuurin merkitys.

Klo 18:04 Vesa Levonen kertaa kokemustaan poliisina ja puhuu turvapaikkaturismista. Hän kehottaa lopuksi kaikkia lähtemään hiihtolenkille.

Klo 17:59 Kokoomuksen Saila Piipari-Huovila harmittelee säästöjen karsimisia. Positiivista kuitenkin muun muassa varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen ja koululaisten iltapäivätoiminnan säilyttäminen.

Klo 17:51 Kokoomuksen Anu Tiilikainen sanoo olevansa hämmentynyt taloussuunnitelman kiireellisestä valmistelusta. "Näin huterilla pohjilla ei vietäisi säästöjä eteenpäin missään yrityksessä".

Klo 17:48 SDP:n Tiina Montonen pitää elinvoimalautakunnan puolta. Puoluetoveri Nina Brask kertoo tutustuneensa Katariinan uimhalliin. Säästöjä olisi mahdollista saada veden-, sähkön- ja lämmönkulutuksesta.

Klo 17:41 SDP:n Pekka Posti puhuu Kantasatamaan kaavaillusta tapahtumakeskuksesta. Hän perää perusteluja sille, miksi sitä ei pitäisi rakentaa. Hän kaipaa myös tilannekatsausta hankkeesta. Kaupunginjohtaja Sirviö vastaa, että toteuttamissopimusta valmistellaan parhaillaan.

Klo 17:37 Syntyy keskustelua maahanmuuttajien kotouttamisesta. Vasemmistoliiton Joona Mielosen mielestä siitä säästäminen on lyhytnäköistä, sillä se lisää maahanmuuttajien syrjäytymisriskiä. Perussuomalaisten Freddy van Wonterghem, maahanmuuttaja itsekin, sanoo että rahalla ei voi kotouttaa.

Klo 17:33 SDP:n Kim Soares muistuttaa, että kaikkiin asioihin ei valtuusto voi vaikuttaa. Kuten valtionosuuksiin, työllisyyteen ja työmatkalaisten pendelöintiin. Tapahtumakeskus ei ole realistinen hanke. Elinvoimaa parantaa enemmän palveluihin panostaminen.

Klo 17:25 Perussuomalaisten Juho Eerola komppaa Pekkolaa ja muistuttaa myös synkistä työttömyysluvuista. Siitä puhe siirtyy maahanmuuttoon. Kokouspalkkioiden leikkaaminen olisi järkevää.

Klo 17:22 SDP:n Juhani Pekkola kiinnittää huomion kaupungin ikärakenteeseen. Talouden lähtökohta on uusien lasten syntymisessä. Pitää investoida henkisesti ja aineellisesti lapsiperheisiin.

Klo 17:19 Elomaa vastaa heti Hyyryläiselle. Kiertokulusta juuri on kyse: Veronkorotusta seuraa uusi veronkorotus.

Klo 17:19 Vasemmistoliiton Antti Hyyryläinen korjaa Jari Elomaata. Kreikkalaisessa mytologiassa käärme ei syö itseään, vaan se symboloi elämän kiertokulkua. "Onko kokoomuslainen käärme sellainen, joka syö muiden hännät ja voi paksusti?"

Klo 17:15 Vihreiden Tommi Iivonen muistuttaa kaupungin strategiasta, jossa korotuvat rohkeus, reiluus ja rakkaus. Lapsista säästäminen lisää kustannuksia myöhemmin. Suurimmat säästöt löytyvät organisaatioista. Eläköitymistä pitää hyödyntää.

Klo 17:06 Perussuomalaisten Samuli Sibakoff kehuu kaupunginjohtajan esitystä. "Tällainen lista olisi pitänyt tehdä 20 vuotta sitten".

Klo 17:03 Joona Mielonen puhuu investoinneista, kouluverkosta ja liikuntapaikoista. Katariinan uimahalliin pitäisi investoida, samoin Karhuvuoren urheilutaloon. Tapahtumakeskuksen investointiin hän suhtautuu kriittisesti.

Klo 17:03 SDP:n Riku Pirinen vierastaa "kamreerimaista" taloudenpitoa. Esimerkkinä siitä on elinvoimalautakunnan lakkauttaminen.

Klo 16:54 Kokoomuksen Pasi Hirvonen muistuttaa, että veronkorotuksista ei ole hyötyä, jos ei tehdä samalla rakenteellisia muutoksia. Esimerkkinä vuosi 2017. SDP:n Sami Virtanen vastaa heti, että kyllä rakenteita on uudistettu. Esimerkiksi kouluja on lakkautettu.

Klo 16:49 Valtuuston kokous jatkuu. Äänessä kokoomuksen Mika Arola. Hän kertoo, että seurat ovat valmiita tinkimään Arto Tolsa Areenan lämmityksestä. Kaupungin ei pidä luopua siitä kokonaan.

Klo 16:08 Valtuusto vetäytyy tauolle.

Klo 16:05 Nykyään kansalaispuoluetta edustava Vesa Levonen ihmettelee, miksi samoja asioista pyöritellään valtuustossa vuodesta toiseen. Ratkaisun avaimet ovat isojen ryhmien käsissä. Satama ei riitä vetämään Kotkaa ylös suosta. Demareilla on hyviä ideoita, mutta aika ei riitä. Veronkorotukset eivät auta.

Klo 15:58 Mikko Almgren (kd.): Tasapainotusohjelma tuli shokkina, mutta näihin asioihin olisi pitänyt puuttua jo vuosia sitten. Pitää etsiä pitkän aikavälin rakenteellisia ratkaisuja. Velkaantuneisuus pitää kääntää.

Klo 15:50 Perussuomalaisten Olli Kekkonen sivaltaa valtuutettuja: ensin vaaditaan virkamiehiltä säästöjä ja kun virkamiehet tekevät niin, ovat poliitikot pöyristyneitä. Hän pohtii myös, voisiko valtuutettujen palkkioista tinkiä, kun vastuukin on pienempi Kymsoten syntymisen myötä. Oli hyvä asia, että kaikki opetustoimen säästöt eivät menneet läpi. Akvaariotalo Maretarium voidaan myydä ja teatterista on varaa säästää.

Klo 15:40 Vihreiden Annika Aalto-Partanen sanoo, että puolue on tyytyväinen kaupunginhallitukseen linjaukseen, eikä tule tukemaan esimerkiksi SDP:n muutosesityksiä. Rohkeutta tarvitaan ja hän kertoo esimerkkinä tarinan purjealuksesta, joka suuntasi kilpailussa myrskyn silmään toisin kuin muut ja voitti koko kisan.

Klo 15:35 Vasemmistoliiton Joona Mielonen muistuttaa myös kaupungin talouden positiivista uutisista, vaikka se ei työpaikoissa vielä näy. Siksi kaupungin pitäisi olla houkutteleva muuttajille. Osa säästöistä myös lisäisi menoja. Hän myös ihmettelee, miksi veroprosenttiin ei ole haluttu koskea.

Klo 15:24 Elomaa: "Veronkorotus on kuin mytologiasta tuttu omaa häntäänsä syövä käärme. Se vain viivyttää omaa kuolemaansa". Kokoomus ehdottaa myös, että kulttuurijohtaja palkattaisiin vasta vuoden lopussa. Lisäksi Arto Tolsa Areenan käytöstä neuvoteltaisiin kentän käyttäjien kanssa.

Klo 15:22 Kokoomuksen Jari Elomaa kehuu kaupunginjohtajan alkuperäistä esitystä. "Tällaista ohjelmaa kokoomus on toivonut vuosia. Sitten alkoi hurja myllytys, että mistään ei voi säästää. Nyt on päätettävänä vain torso-ohjelma."

Klo 15:19 SDP ehdottaa muun muassa, että kulttuurijohtajan hakuprosessia ei keskeytettäisi. Sami Virtanen: "Kotkaa pidetään kulttuurikaupunkina. Siihen sopii huonosti se, ettei valita kulttuurijohtajaa".

Klo 15:17 Ryhmäpuheenvuorot alkavat SDP:n Sami Virtasen puheenvuorolla. "Talous on kokonaisuus. Talouden tasapainotus ei voi kohdistua vain siihen, joka on Kotkan omissa käsissä. Ratkaisevaa on myös se, miten Kymsote onnistuu taloudenpidossaan". SDP:n ryhmällä on useita muutosesityksiä tasapainotusohjelmaan. Niihin palataan kokouksessa vielä.

Klo 15:10 Kokouksessa on vain yksi asia eli talouden tasapainotusohjelma. Ensimmäisen puheenvuoron pitää hallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.). Hän kertaa kaupungin talouden vaikeuksia ja peräänkuuluttaa kehittämis- ja investointiohjelman laatimista.

Klo 15:02 Kokous alkaa. Puhetta johtaa poikkeuksellisesti SDP:n Jukka Lopperi, koska puheenjohtaja Marika Kirjavainen on poissa flunssan takia.