Poliisi ei aloita esitutkintaa HS:n Brother Christmas -kirjoituksesta

Ari Koponen oli tehnyt tutkintapyynnön Helsingin Sanomien kirjoituksesta, jossa kerrottiin hyväntekeväisyystoiminnan epäselvyyksistä.

Brother christmas
Brother Christmas Ari Koponen.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Brother Christmas -hyväntekeväisyyshahmona tunnetun Ari Koposen tutkintapyyntö Helsingin Sanomien uutisoinnista ei etene poliisin esiselvityksestä rikosepäilyksi. Asiasta kertoi ensimmäisenä HS ja Helsingin poliisi lähetti STT:lle pyynnöstä päätöksen tutkinnan lopettamisesta.

Koposen hyväntekeväisyyshahmo on alkujaan tunnettu parrasta, piposta ja ruutupaidasta sekä tavastaan hyödyntää sosiaalista mediaa. Yhdistyksen viimeisimmän vuosikertomuksen mukaan apu kohdentuu suurimmaksi osaksi sairaille lapsille, apua tarvitseville lapsiperheille, vanhuksille ja veteraaneille.

Brother Christmas -yhdistystä epäillään törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kolmesta rahankeräysrikoksesta. Negatiivinen mediakierre Koposen ja yhdistyksen ympärillä alkoi viime helmikuun lopulla HS:n jutusta, jonka mukaan hänen ja yhdistyksen toiminnassa oli epäselvyyksiä.

Koponen pyysi poliisia puolestaan tutkimaan, onko HS syyllistynyt törkeään kunnianloukkaukseen. Poliisi ei löytänyt esitutkinnalle perusteita.

– Artikkeleissa ei väitetä, että Koponen tai joku muu yhdistyksen toiminnassa olleista olisi syyllistynyt rikokseen. Myöhemmin rikosepäilyjä on kuitenkin ilmennyt, ja poliisi on suorittanut esitutkinnan asioissa loppuun. Esitutkinnassa rikosepäilyt eivät ole osoittautuneet aiheettomiksi, rikostarkastaja Harri Saaristola toteaa päätöksessä.

Päätöksessä sanotaan myös, että HS:n toimittajan selvityksen perusteella lehdellä on hallussa väitteitään tukevaa aineistoa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos aloitti kirjoituksen julkaisun jälkeen esitutkinnan Brother Christmasin toiminnasta. Tammikuussa poliisi ilmoitti epäilevänsä (siirryt toiseen palveluun) yhdistystä törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kolmesta rahankeräysrikoksesta.

Yhdistykseen on aiemmin viime huhtikuussa tehty hallinnon erityistarkastus, jossa ei löydetty taloudenpidosta väärinkäytöksiä.

Koponen on tehnyt poliisille myös tutkintapyynnön myös Seura-lehden uutisoinnista. Seura kirjoitti, että järjestön vuonna 2016 järjestettyyn joulukampanjaan kerätyistä rahoista vain osa meni perille. Koponen on kiistänyt väärinkäytökset.

Lue lisää:

Poliisi epäilee Brother Christmasia kolmesta rahankeräysrikoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta

Erityistarkastuksessa ei löydetty Brother Christmasin taloudenpidosta väärinkäytöksiä – Ari Koponen: "Hallitus menee uusiksi, itse eroan"

Poliisi aloittaa esitutkinnan Brother Christmasin mahdollisista taloudellisista väärinkäytöksistä

Hyväntekijä Brother Christmas kiistää rahankäytön epäselvyydet: "Tämä ei pidä paikkaansa"

HS: Lähes miljoona euroa hyväntekeväisyyteen keränneen Brother Christmasin rahankäytössä epäselvyyksiä