Pakkaset palaavat yöllä ja tiet jäätyvät etelässäkin – Märkien teiden liukkaudentorjunta vaikeutuu, koska sade laimentaa suolaa

Sää kylmenee ensi yön aikana. Kadut, pienemmät tiet ja jalkakäytävät muuttuvat yöllä erittäin liukkaiksi.

Liukkaat tiet
Pyöräilijä kyyditsee lasta talvisissa olosuhteissa Helsingissä
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Etelä- ja Itä-Suomeen on annettu huonon ajokelin kelivaroitus lumi-, räntä- ja vesisateiden vuoksi. Ja ensi yönä palaavat pakkaset.

– Pakastuminen tekee ajokelin huonoksi lännessä ja myös Etelä-Suomessa. Kadut, alempi tieverkosto ja jalkakäytävät ovat viimeistään aamulla erittäin liukkaita, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Väyläviraston ylitarkastaja Otto Kärki sanoo, että pääteitä suolataan tarpeen mukaan jo ennakkoon. Ihannetilanne suolaamiselle olisi, että tiet olisivat mahdollisimman kuivia. Nyt on kuitenkin kosteaa. Sateen lisäksi teillä on sulamisvesiä.

– Ennusteet näyttäisivät siltä, että monin paikoin on tulossa jäätäviä sateita. Sade on ongelmallinen varsinkin, jos lämpötila on nollan alapuolella. Sade laimentaa suolaa.

Tienhoidon kannalta tämän hetken olosuhteet ovat hankalat myös, koska lämpötilan ennustetaan laskevan pakkasen puolelle samaan aikaan, kun liikennemäärät vähenevät. Pakastuminen vasta aamuyöstä juuri ennen työmatkaliikenteen alkamista olisi helpottanut kunnossapitoa.

– Suola edellyttää jonkun verran liikennettä, että se toimii. Aamulla liikenne levittää sitä suolaa ja lämmittää vähän, Väyläviraston Otto Kärki sanoo.

Meteorologi Matti Huutosen mukaan hankala suojasää teki alemman tieverkoston teistä Keski-Suomessa iljanteisia eli liukkaan jäisiä. Lumisade ja pakkanen tekevätkin pienemmille teille ihan hyvää.

– Jos sade on kiinteämpää ja sitten pakastuu, niin se voi karheuttaa sitä pintaa, jolloin pito vähän paranee.

Ilo on kuitenkin lyhytaikainen, sillä lämpötilat sahaavat alkaneella viikolla ennusteiden mukaan edestakaisin.

– Nyt pakastuu, sitten lauhtuu ja sitten taas pakastuu, Huutonen sanoo.