Aamulehden työsyrjintäepäily syyteharkintaan: Kaksi epäiltyä ja kaksi epäiltyä uhria

Poliisi aloitti kesällä esitutkinnan Alma Media -konsernissa tapahtuneessa päätoimittajan valintaan liittyvässä työsyrjintäepäilyssä.

Alma Media
aamulehtiä hyllyssä
Ismo Pekkarinen / AOP

Sisä-Suomen poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan tamperelaiseen Aamulehteen kohdistuneessa työsyrjintäepäilyssä.

Asiat siirtyvät syyttäjän syyteharkintaan rikosnimikkeellä työsyrjintä. Epäiltyjä on kaksi ja asianomistajia myös kaksi, kertoo rikosylikomisario Jari Kinnunen.

– Epäiltyjä on edelleen kaksi. Asiakirjat siirtyvät eräiden teknisten suoritteiden jälkeen syyttäjän virastoon varmaan jo maanantaina, Kinnunen sanoo.

Molemmat asianomistajat ovat naisia.

Aiemmin on kerrottu, että toinen epäillyistä on Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne. Toista epäiltyä ei ole kerrottu.

– En ota kantaa nimiin, media on niitä nimiä pyörittänyt. Katsotaan mitä syyteharkinta tuo, Kinnunen sanoo.

Syyteharkinnan kestoa ei vielä tiedetä. Syyttäjän virastossa on ollut Kinnusen mukaan ruuhkaa jutuissa.

"Samanlaisia piirteitä"

Poliisi alkoi viime heinäkuussa tutkia Aamulehden päätoimittajan valintaprosessia.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski kertoi kesällä Suomen Kuvalehden artikkelissa (siirryt toiseen palveluun), että hänen rekrytointinsa Aamulehden päätoimittajaksi katkesi äitiyteen viime vuoden lopulla. Aamulehteen valittiin uutta päätoimittajaa vuoden 2017 lopulla.

Anttikosken mukaan hänen palkkaamisensa torppasi rekrytointiprosessin viimeinen, Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanteen kanssa käyty haastattelu. Siinä Anttikoski kertoi, ettei hänen perheensä muuta Tampereelle.

Poliisi kirjasi itse ilmoituksen Anttikosken haastattelun ja siitä nousseen keskustelun jälkeen. Myöhemmin poliisi kertoi, että se epäilee työsyrjintää toisenkin Aamulehden päätoimittajakandidaatin kohdalla.

Onko toinen tapaus samanlainen kuin Anttikosken?

– Niissä on samanlaisia piirteitä, Kinnunen sanoo.

Alma Media ja toimitusjohtaja Kai Telanne kiistivät syrjinnän. Alma Median mukaan Anttikoskea ei ole koskaan pidetty varsinaisena ykkösehdokkaana päätoimittajan tehtävään.

Poliisi on ollut vaitonainen esitutkinnan aikana.

Vuonna 2015 korkein oikeus tuomitsi Alma Median toimitusjohtajan Kai Telanteen sakkoihin työsyrjinnästä. Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsuhde peruttiin 2008 sen jälkeen, kun Telanne sai tietää Korhosen puolison olevan nainen.

Alma Media ei kommentoi työsyrjintäepäilyjen siirtymistä syyteharkintaan.

Lue lisää:

Tutkinnanjohtaja Alma Median syrjintäepäilystä: "Kuulustelussa tuli ilmi seikkoja, joiden perusteella tässä vaiheessa on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen"

Poliisi epäilee työsyrjintää toisenkin Aamulehden päätoimittajakandidaatin kohdalla – Telanne ei ole ainoa epäilty

Poliisi alkaa tutkia Aamulehden päätoimittajan valintaprosessia – poliisi kirjasi itse ilmoituksen

Alma Median Telanne Lännen Medialle: Anttikoski ei ollut finalistien joukossa Aamulehden päätoimittajaksi