Bahrain perui vandalismista tuomitun jalkapalloilijan luovutuspyynnön – Thaimaa vapautti entisen maajoukkueurheilijan

Turvapaikan Australiasta saanut urheilija pidätettiin marraskuussa Thaimaassa. Tapaus alkoi kiristää Bahrainin ja Australian suhteita.

Bahrain
Jalkapalloilija Hakeem Al-Araibi suuntasi suoraa lentokentälle vapauduttuaan vankeudesta Thaimaassa. Kuva helmikuun alussa pidetystä oikeusistunnosta.
Jalkapalloilija Hakeem Al-Araibi suuntasi suoraa lentokentälle vapauduttuaan vankeudesta Thaimaassa. Kuva helmikuun alussa pidetystä oikeusistunnosta.DIEGO AZUBEL / EPA

Thaimaalainen oikeusistuin vapautti maanantaina bahrainilaisen jalkapalloilijan Hakeem Al-Araibin.

Urheilija vapautettiin pian sen jälkeen, kun Bahrain oli ilmoittanut peruvansa urheilijan luovutuspyynnön.

Australiassa asuva ja melbournelaisessa Pascoe Vale -jalkapallojoukkueessa pelaava Al-Alraibi ehti olla vangittuna Thaimaassa yli kaksi kuukautta. Hänet otettiin marraskuun lopulla kiinni Bangkokin lentokentällä kansainvälisen pidätysmääräyksen nojalla.

Bahrainin viranomaiset halusivat entisen maajoukkuepelaajan takaisin kotimaahansa, koska hänet oli tuomittu poissaolevana 10 vuoden vankeusrangaistukseen poliisiaseman vandalisoinnista. Turvapaikan Australiasta vuonna 2017 saanut Al-Araibi on sanonut olevansa syytön ja vastustanut palautusta.

Jalkapalloilijan mukaan häntä kidutettiin Bahrainissa poliittisten mielipiteiden vuoksi, ja että karkotus johtaisi varmasti hänen pahoinpitelyyn. Vapauduttuaan vankeudesta Al-Araibi suuntasi suoraa lentokentälle, uutistoimistot raportoivat.

Tuomio pysyy voimassa

Bahrainin ulkoministeriön mukaan Al-Araibiin kohdistuvat oikeusprosessit on toistaiseksi keskeytetty. Jalkapalloilijan saama tuomio kuitenkin pysyy voimassa ja maa varaa itselleen oikeuden tarvittaessa jatkaa oikeustoimia, uutistoimisto Reuters raportoi.

Pidätetyn jalkapalloilijan tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota urheilujärjestöjen keskuudessa sekä kiristänyt Australian ja Bahrainin suhteita.

Maanantaina Australian pääministeri Scott Morrison kiitteli Thaimaan viranomaisia nopeasta reagoinnista.

– Kunnioitamme suuresti, että he ovat käyneet prosessin läpi ja kuunnelleet meidän hallituksemme ja monien muiden huolia, Canberrassa toimittajille puhunut Morrison kommentoi.

Lue lisää:

Thaimaassa pidätetty jalkapalloilija vastustaa palautusta Bahrainiin

Lähteet: AFP, Reuters, AP