Porin Yyteriin uusi suurhotelli ja tekojärvi?

Valtakunnallisesti tunnettujen hiekkadyynien lähistölle suunnitellaan suurta matkailualuetta.

Yyteri
Yyterin uimaranta.
Yyterin lähistölle voi nousta uusi hotelli.Carolus Manninen / Yle

Porin Yyterin kuuluisien hiekkadyynien ja uimarannan lähettyville saattaa nousta uusi hotelli ja runsaasti uusia mökkejä, jos UPM-Kymmenen omistaman alueen asemakaavamuutos menee läpi.

Yyterin santojen eteläosaan metsäalueelle ja lähelle rantaa voisi ehdotuksen pohjalta nousta kuusikerroksinen kylpylähotelli, vesiallas ja jopa 175 loma- ja matkailupalvelurakennusta.

Kylpylähotelli voisi laajuudeltaan olla suurempi kuin esimerkiksi Naantalin kylpylä. Hotellirakennusten rakennusoikeus olisi 32 000 kerrosneliömetriä.

Hotellin lähelle kaivettava vesiallas täytettäisiin luonnonvedellä. Allas olisi pituudeltaan 520 metriä ja leveydeltään keskimäärin 120 metriä. Sen suurin syvyys olisi kolme metriä ja se sijaitsisi puolen kilometrin päässä meren rannasta. Altaan keskellä sijaitsisi saari.

Altaalle on tarkoitus keskittää matkailu- ja virkistyspalveluita.

Merkittävä koko Satakunnalle

Kaavasuunnitelma on ollut maanantaina Porin kaupunginhallituksen käsittelyssä. Suunnitelmassa todetaan, että hanke on erittäin merkittävä Yyterin ja koko Satakunnan kannalta.

Porin Yyterissä sijaitsee jo tällä hetkellä yksi kylpylähotelli, joka on rakennettu 1970-luvun puolivälissä.

Kaavamuutoksessa halutaan ottaa huomioon myös Yyterin merkittävät luontoarvot. Siinä muun muassa muutettaisiin Yyterin rantavyöhykettä luonnonsuojelualueeksi. Luonnonsuojelualueen koko olisi 33 hehtaaria.

Kaupunginjohtaja hotellista: Tervetuloa!

Kaavamuutos ei vielä toteuduttuaan itsessään tarkoita, että Porissa alettaisiin rakentaa uutta hotellia. Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen toteaa Ylelle, että hän ei ota kantaa siihen, nouseeko Yyteriin uusi hotelli vai ei. Hän kuitenkin toivottaa uuden hotellin tervetulleeksi.

Kaavaehdotuksessa arvioidaan, että kaikki alueen yrittäjät hyötyvät siitä, että Yyteriin tulee lisää toimintaa. Uusien palvelujen toivotaan tuovan uusia matkailijoita alueelle myös talviaikaan.

Uusien palvelujen toivotaan luovan Poriin myös runsaasti uusia työpaikkoja.