Korkea-arvoiselle ukrainalaisviranomaiselle syytteet korruptionvastaisen aktivistin kuolemaan johtaneesta rikkihappoiskusta

Etelä-Ukrainassa laittomia hakkuita vastustanut 33-vuotias Kateryna Handzyuk joutui happoiskun kohteeksi viime marraskuussa. Hän kuoli kolme kuukautta myöhemmin.

Kuvakaappaus Al Jazeera -uutissivustolta Kuva: aljazeera.com

Ukrainalaissyyttäjät kertovat nostaneensa syytteet korkea-arvoista paikallisviranomaista vastaan tunnetun korruptionvastaisen aktivistin murhan järjestämisestä.

33-vuotias Kateryna Handzyuk menehtyi vammoihinsa viime marraskuussa kolme kuukautta sen jälkeen, kun hän joutui happoiskun kohteeksi Khersonissa, eteläisessä Ukrainassa.

Handzyukin murhan järjestämisestä syytetään Khersonin alueparlamentin puheenjohtajaa. Miehen asianajaja kertoo BBC:n mukaan, että syyttäjä ei ole esittänyt todisteita hänen asiakastaan vastaan.

Syytekirjelmän mukaan syytetty järjesti Handzyukin murhan, koska koki ”henkilökohtaista vihamielisyyttä” aktivistia vastaan. Tämä johtui Handzyukin julkisesta vastustuksesta Khersonin alueen laittomia hakkuita vastaan.

Handzyuk sairaalavuoteelta: Jatkakaa taistelua

Poliisi teki kotietsinnän syytetyn asuntoon maanantaina. Miehen vangitsemisoikeudenkäynti on määrä järjestää tiistaina pääkaupungissa Kiovassa. Mikäli mies todetaan syylliseksi murhan järjestämiseen, häntä saattaa odottaa elinkautinen vankeustuomio.

Syytetyn lisäksi kaikkiaan viisi henkilöä on vangittu epäiltynä osallisuudesta happo-iskuun. Heistä kolme on asetettu kotiarestiin.

Ihmisoikeusaktivistien mukaan viisi korruptionvastaista aktivistia murhattiin Ukrainassa viime vuonna. Kaikkiaan viitisenkymmentä aktivistia joutui hyökkäyksen kohteeksi. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan poliisi on ollut haluton tutkimaan aktivisteja vastaan tehtyjä iskuja.

Ennen kuolemaansa Handzyuk kehotti sairaalavuoteelta julkaisemallaan videolla ukrainalaisia jatkamaan taistelua maassa rehottavaa korruptiota vastaan.

– Tiedän, että näytän pahalta. Mutta ainakin olen saanut hoitoa. Ja tiedän ehdottomasti, että näytän paremmalta kuin miltä oikeudenmukaisuus näyttää Ukrainassa. Sitä ei hoida kukaan, Handzyuk totesi videolla

Aiheesta lisää: