Kiista Rovaniemen uimahallista: Vesihiisi korjataan sittenkin

Kaupungin vanhaa uimahallia ei sittenkään pureta, jos kaupunginhallituksen esitys menee läpi.

uimahallit
7-8-vuotiaat harjoittelivat uimaopettajan johdolla hyppyjä veteen.
Rovaniemen vanha uimahalli on noussut säästöohjelman kiistakapulaksi.Maija-Liisa Juntti / Yle

Rovaniemen kaupungin päättäjät ovat jälleen muuttaneet mieltään vanhan uimahallin kohtalosta. Kaupunginhallitus esittää nyt, että vanha uimahalli eli Vesihiisi korjattaisiin sittenkin. Aiemmin vapaa-ajanlautakunnan enemmistö oli sitä mieltä, että vanhaa hallia ei olisi korjattu vaan se olisi purettu, kun uusi uimahalli Ounasvaaralle valmistuu.

– Hallitus seisoo uimahallia koskevien aikaisempien päätösten takana. Vesihiiteen toteutetaan talousarviossa päätetyt korjaukset, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.) sanoo kaupungin tiedotteessa.

Vanhan uimahallin kohtalo on osa Rovaniemen kaupungin toiminnan ja talouden uudistamisohjelmaa. Sen tavoitteena on löytää säästöjä ja lisätuloja kaupungille 50 miljoonaa euroa vuosina 2019-2021.

Veroista päätetään myöhemmin

Osana uudistamisohjelmaa kaupunginhallitus päätti esittää, ettei kaupungin työntekijöiden kulttuuri- ja liikuntaetuja leikata. Kaupunginhallitus haluaa myös, että veronkorotuksista päätetään ensi vuoden talousarvion laatimisen yhteydessä. Tämä tarkoittaa käytännössä siis kuluvan vuoden loppua.

Lisäksi kaupunginhallitus haluaa, että kaupungin organisaatio uudistetaan. Uusi organisaatio muun muassa poistaisi hallinnosta päällekkäisyyttä ja se koottaisiin keskitetyiksi konsernipalveluiksi.

Investoinneista miljoonia pois

Kaupunginhallitus esittää, että kaupungin määrärahat jäädytetään 375 miljoonaan euroon seuraavan kolmen vuoden ajaksi. Lisäksi kaupungin vuosittaisia investointeja vähennettäisiin neljännes nykyisestä 25 miljoonasta eurosta. Käyttötaloudesta ja investoinneista tehdään tarkempi esitys valtuustolle syksyn talousarviokokoukseen, jossa päätetään myös veroista.

Säästöohjelma menee seuraavaksi kaupunginvaltuustolle, joka kokoontuu 18. helmikuuta. Tämän jälkeen ohjelma palaa kaupunginhallitukselle, joka antaa tarkemmat ohjeet toimilaloille. Ohjelmaan sisältyvät yksittäiset toimenpiteet päätetään toimielimissä eli käytännössä lautakunnissa.

– Kaupungin toiminnan uudistaminen ei pääty valtuuston käsittelyyn. Kaikkia toimenpiteitä ei ole vielä onnistuttu löytämään. Valtuuston päätöksen jälkeen aloitetaan laajempi arvokeskustelu, jonka tähtäimessä on kaupungin toiminnan ja palveluiden uudelleenorganisointi taloudellisesti kestävällä tavalla, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ansala kertoo.