Professori Juha Lavapuro: eduskunta ei ehdi käsitellä sote-pakettia ennen vaaleja – liikaa ongelmia

Perustuslakivaliokunta jatkaa tänään sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista koskevan lausunnon laatimista.

sote-uudistus
Juha Lavapuro
Juha LavapuroAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Raskaan sarjan sote-asiantuntija, julkisoikeuden professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta ei usko, että nykyinen eduskunta ehtii vielä käsitellä sote- ja maakuntauudistusta koskeva lakipaketin, jota perustuslakivaliokunta juuri viimeistelee.

– Oma kantani ja valistunut arvaukseni on, että tähän sisältyy lopulta niin isoja ja laajoja ongelmia, ja se on niin merkittäviltä osin vielä keskeneräinen, että ongelmia ei ehditä korjaamaan tämän vaalikauden aikana, Lavapuro kommentoi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa aamulla.

Tärkeä lausunto

Perustuslakivaliokunta jatkaa tänään sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista koskevan lausunnon laatimista. Sen odotettiin valmistuvan jo eilen, mutta näin ei lopulta käynyt.

Lausunnossa valiokunta linjaa, ovatko sote-esitykset sopusoinnussa perustuslain kanssa ja millaisia muutoksia mahdollisesti tarvitaan. Lausunnolla on suuri merkitys sille, ehtiikö hallituskauden mittavin uudistus valmistua ennen eduskuntavaaleja.

Lavapuro arvioi, että lakipaketti sisältää edelleen rutkasti ratkaisemattomia ongelmia.

– Ne alkavat jo siitä, että toteuttavatko uudistuksen tavoitteet oikeuden jokaiselle yhdenvertaisiin ja riittäviin sosaali- ja terveyspalveluihin. Siihen liittyy varsin suuria epäilyksiä.

– Sitten siellä on yksityiskohtia. Asiakassuunnitelmaa koskeva säätely on sekä tietosuojan että riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen kannalta ongelma. Valvontaa ja virkavastuuta pitää vielä käsitellä. Tietosuojakysymykset ovat vaikeita ratkaistavia, ne vaikuttavat myös rahoitukseen.

– Sitten on notifikaatioon liittyvät ongelmat. Jos notifikaatio-ilmoitusta ei tehdä EU:lle, se voi vaarantaa koko järjestelmän toiminnan jossain vaiheessa. Ongelmat ovat osin teknisiä, osin rakenteellisia ja todellakin hyvin hankalia ratkaista, Lavapuro kuvaa.

Hiljainen sote-uudistus

Lavapuron mukaan sote-uudistus olisikin ollut alunperinkin viisaampaa toteuttaa pienemmin askelin.

– Toisaalta jos tästä etsii nyt hyviä puolia, niin samaan aikaan on tapahtunut eräänlainen hiljainen soteuudistus, kun kunnat ovat siirtäneet sote-tehtäviä kuntayhtymiin ja niitä on alettu laajasti toteuttaa sairaanhoitopiirin suuruisissa kuntayhtymissä.

– Hiljainen soteuudistus on näyttänyt toteuttavan tavoitteita, joita soteuudistuksella on ollut ja oikeastaan aika hyvinkin, Lavapuro kiittelee.

12.2.2019 klo 12.40 muotoiltu otsikkoa ja alkulausetta.

Lue lisää:

Nyt se varmistui: Illankähmässä puurtanut perustuslakivaliokunta ei saanut sote-lausuntoa valmiiksi maanantaina