Kokkola puntaroi vaihtoehtoisia tapoja valmistaa ruokaa

Tavoitteena on karsia ruuan valmistuskustannuksia ja kuljetusrallia.

ruoanvalmistus
Kuvassa lapsi lusikoi suuhun keittoruokaa
Ritva Karhula / Yle

Kokkola haluaa karsia ruuan valmistamiskustannuksia. Harkinnassa onkin muuttaa ruuan valmistustapaa osittain.

Nykyisin ruokaa valmistetaan pääosin 9 aluekeittiössä, mistä se kuljetetaan päivittäin lämpimänä esimerkiksi kokkolalaiskouluille palvelukeittiöihin. Nyt pohdinnassa on siirtyä osaksi cook and chill -menetelmään, jossa ruoka jäähdytetään valmistuksen jälkeen ja lämmitetään palvelukeittiöissä uudelleen.

Toinen vaihtoehto on kylmävalmistus. Siinä ruoka valmistellaan aluekeittiössä, mutta kypsennetään valmiiksi esimerkiksi koulun keittiössä. Näin kuljetus tapahtuisi vain kaksi tai kolme kertaa viikossa.

Uusilla valmistustavoilla Kokkola haluaa vähentää myös ruuan kuljetusrallia. Kaupunki nimeääkin työryhmän selvittämään asiaa.