1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaali- ja terveyspalvelut

Perustuslakivaliokunnan sote-urakka venyy loppuviikolle – "Nyt pitää varmistua siitä, ymmärrämmekö asioita samalla tavalla"

Ylen saamien tietojen mukaan lausunnon valmistuminen voi venyä torstaille.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Perustuslakivaliokunta kokoontuu ylimääräiseen sote-kokoukseen eduskunnassa.
Perustuslakivaliokunta kokoontui ylimääräiseen sote-kokoukseen eduskunnassa maanantaina.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta käsittelevä perustuslakivaliokunta lopetti työnsä tiistailta. Työ jäi kesken. Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) ei suostunut arvioimaan, milloin tulee valmista.

– Keskiviikkona jatketaan kello yhdeksän. Nyt ollaan yleiskeskusteluvaiheessa, Lapintie sanoi.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vaikutti tuskastuneelta.

– Minun täytyy sanoa, että kyllä tämä kestää ainakin vielä tämän viikon. Tämä on niin laaja paketti ja työ pitää tehdä kunnolla. Pitää varmistua, että me ymmärrämme asiat samalla tavalla. Minä itse olen tottunut siihen, että kuuntelen valtiosääntöoppineita tarkalla korvalla.

SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina muistutti, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ei huomionut edelliselläkään kerralla kaikkia perustuslakivaliokunnan huomiota. Työ etenee hyvin hitaasti.

– Kun yksityiskohdista ei ole päätetty, kaikki on vielä auki. Vasta kun lukot saadaan auki, tämä etenee.

Valiokunnassa on Guzenin mukaan ollut erimielisyyksiä siitä, millainen painoarvo annetaan perustuslakiasintuntijoiden näkemyksille. Perustuslakiasiantuntijat ovat ilmaisseet huolensa soten rahoituksesta ja siitä, toteutuuko kansalaisten tasavertaisuus kaikissa 18 maakunnassa.

Valiokunnan tavoitteena oli saada lausunto valmiiksi jo eilen maanantaina, mutta kahdeksan tuntia kestänyt ylimääräinen kokous ei tähän riittänyt.

Valiokunnalle ei ole tällä hetkellä tiedossa ylimääräisiä iltakokouksia. Ylen saamien tietojen mukaan on todennäköistä, että lausunto valmistuu vasta torstaina.

Soten ennuste näyttää huonolta

Perustuslakivaliokunnan lausunnosta riippuu, onko sotea ylipäätään mahdollista saada maaliin enää tällä hallituskaudella. Tällä hetkellä ennuste näyttää soten kannalta huonolta. Eduskunta istuu enää viisi viikkoa ennen vaalitaukoa.

Julkisoikeuden professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta arvioi tänään Ylen Aamu-TV:n haastattelussa, että uudistukseen sisältyy edelleen niin merkittäviä ongelmia, että aika ei riitä niiden korjaamiseen.

– Oma kantani ja valistunut arvaukseni on, että tähän sisältyy lopulta niin isoja ja laajoja ongelmia, ja se on niin merkittäviltä osin vielä keskeneräinen, että ongelmia ei ehditä korjaamaan tämän vaalikauden aikana, Lavapuro kommentoi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa aamulla.

Perustusvaliokunnassa asiantuntijoiden julkisuuteen esittämät kommentit herättivät närää. Perustuslakivaliokunnan jäsen Matti Torvinen (sin.) sanoi pitävänsä kommentointia ulkoparlamentaarisena vaikuttamisena.

– Olin tosi järkyttynyt siitä, että valtiosääntöasiantuntijat jälleen ulkoparlamentaarisesti yrittävät vaikuttaa tähän prosessiin, Torvinen sanoi mennessään valiokunnan kokoukseen.

Valtiosääntöoppineet ovat aiemminkin kertoneet soten ongelmista (siirryt toiseen palveluun) julkisuuteen. Ongelmat liittyvät esimerkiksi paljon palveluita tarvitsevien ihmisten asemaan, tietosuojaan ja EU-oikeuteen.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen sote-paketti etenee vielä sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan olisi tarkoitus valmistella mietintö, joka etenee eduskunnan suureen saliin äänestettäväksi.

Lue seuraavaksi