1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. korkein hallinto-oikeus (hallintotuomioistuimet)

Maahanmuuttovirasto ei myöntänyt terrorismirikoksista Turkissa tuomitulle kurdille turvapaikkaa – KHO katsoi miehen joutuneen vainon kohteeksi

KHO piti miehen Turkissa saamaa vankeusrangaistusta kohtuuttomana suhteessa tekoon ja päätteli, että rankaisemista oli pidettävä vainona.

korkein hallinto-oikeus (hallintotuomioistuimet)
Korkein hallinto-oikeus Fabianinkadulla Helsingissä.
Juha Kivioja / Yle

Terrorismirikoksista Turkissa tuomitulle turkkilaiselle kurdille olisi pitänyt myöntää turvapaikka, totesi korkein hallinto-oikeus (KHO) tiistaina (siirryt toiseen palveluun). Aiemmin maahanmuuttovirasto ja hallinto-oikeus olivat hylänneet turvapaikkahakemuksen.

Yle haastatteli turvapaikkaa hakenutta Demir Alpayta kesällä 2017. Lue juttu täältä.

Mies oli tuomittu Turkissa muun muassa siksi, että hän oli julkaissut Facebookissa Kurdistanin työväenpuoluetta (PKK) tukevia kuvia ja kommentteja.

PKK on taistellut vuosikymmeniä Kurdistanin itsenäisen valtion puolesta Turkin kaakkoisosissa. Turkin lisäksi muun muassa EU pitää PKK:ta terroristijärjestönä.

Miehelle langetettiin Turkissa kahden vuoden vankeustuomio terroristijärjestön propagandan levittämisestä ja terroristijärjestön jäsenyysrikoksesta.

KHO piti vankeusrangaistusta kohtuuttomana suhteessa tekoon ja päätteli, että rankaisemista oli pidettävä vainona.

Se kumosi Maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuden päätökset ja palautti asian Maahanmuuttovirastolle turvapaikan myöntämiseksi.

Juttua päivitetty 13.2.2019 klo 16:02: Juttuun lisätty linkki Ylen kurdimiestä koskevaan juttuun.

Lue seuraavaksi