Antaisitko olympialaiset ydinaseilla uhittelevalle diktatuurille?

Teknisesti sodassa olevien Koreoiden tavoitteena on yhteiset olympialaiset vuonna 2032. Etelä-Korea esittää pitopaikakseen Soulia.

olympialaiset
Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston julkaisemassa kuvassa maan johtaja Kim Jong-un vieraili maan puolustusministeriössä 8. helmikuuta.
Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston julkaisemassa kuvassa maan johtaja Kim Jong-un vieraili maan puolustusministeriössä 8. helmikuuta.EPA / KCNA

Vielä joitain vuosia sitten ei olisi tullut mieleenkään, että teknisesti yhä sotatilassa ovat Etelä- ja Pohjois-Korea järjestäisivät yhdessä olympialaiset. Yhtä kaukana oli ajatus, että ohjuksillaan uhitteleva Pohjois-Korea järjestäisi mitään kansainvälistä tapahtumaa.

Naapurusten tavoitteena on kuitenkin järjestää rauhaankin liitetyt kisat yhdessä vuonna 2032.

Asia on määrä esittää Kansainväliselle olympikomitealle Lausannessa perjantaina, raportoi uutistoimisto AFP.

Koreat ovat marssineet aiemmissa kisoissa yhteisen lipun alla, ja Pyeongchangin talvikisojen avajaisissa viime vuonna seurattiin tarkkaan, miten Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin sisko Kim Yo-jong kättelivät.

Kisoissa oli myös yhteinen jääkiekkojoukkue.

Tulevaisuudessa askeleet ovat vielä suurempia, sillä maiden on tarkoitus osallistua yhdessä vuoden 2020 Tokion kisoihin.

Vielä vuonna 1988 Pohjois-Korea boikotoi Soulissa järjestettyjä kesäkisoja.

Etelä-Korea on valinnut omaksi olympiakaupungikseen Soulin. Pohjois-Korean päätöstä odotetaan myöhemmin tällä viikolla, mutta sen uumoillaan olevan pääkaupunki Pjongjang.

Toiveissa luonnollisesti (siirryt toiseen palveluun) on, että yhteiset kisat toisivat niemimaalle vakautta.

Etelä- ja Pohjois-Korea ovat vuosina 1950–1953 käydyn Korean sodan jäljiltä yhä teknisesti sotatilassa. Viime vuonna maat sopivat, että tavoitteena on rauhansopimus.

Pohjois-Korea nousee taas uutisiin kuun lopulla, kun Kim Jong-unin ja Donald Trumpin on määrä tavata Vietnamissa.

Asialistalla on Pohjois-Korean ydin- ja ohjusohjelmat.

Lähteet: AFP