Norjan sotilastiedustelu julkaisi kartan Venäjän GPS-häirinnästä, joka ulottui myös Suomeen – Lavrov kutsui häirintää mielikuvitukseksi

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan kyseessä ei ole vakava keskustelu.

lentoturvallisuus
F-18 Super Hornet laskeutuu lentotukialukselle
NATOn pääsihteeri Jens Stoltenberg katselee F-18 Super Hornetin laskeutumista USS Harry S. Trumanin kannelle. Lentotukialus osallistuu Trident-sotaharjoitukseen Norjan vesillä.Johan Falnes / EPA

Norjan sotilastiedustelupalvelun johtaja Morten Haga Lunde julkaisi maanantaina kartan Venäjän viime lokakuussa harjoittamasta GPS-häirinnästä, kertoo Norjan TV2 (siirryt toiseen palveluun).

GPS-häirintä tapahtui sotilasliitto Naton Trident Juncture -harjoituksen aikana. Häirintä ulottui myös Suomen Lappiin.

Lunden mukaan Venäjä sijoitti häirintälaitteistonsa lokakuun puolivälissä Luostarin lentoasemalle, joka sijaitsee noin 16 kilometrin päässä Norjan rajalta. Suomen rajalle sieltä on alle sata kilometriä.

– Seuraavina päivinä havaitsimme lyhyitä, satunnaisia häirintätapauksia, jotka luultavasti liittyivät Venäjän harjoitustoimintaan, Lunde sanoi Norjan TV2:n mukaan.

Nordic News julkaisi viestipalvelu Twitterissä Norjan sotilastiedustelun kartan GPS-häirinnästä.

Lunde kertoi, että sitten elektronisen sodankäynnin laitteisto siirrettiin korkeampaan paikkaan maastossa. Naton harjoituksen alkaessa häirinnän kuvio muuttui ja signaali vahvistui.

– Arviomme on, että toiminta liittyi suoraan harjoitukseen ja sen tarkoituksena oli luultavasti vaikuttaa Norjan ja liittolaisten ilmatilan käyttöön harjoituksen aikana, Lunde sanoi.

Häirintä vaikutti suureen osaan Finnmarkin ilmatilaa. Siviililentokoneet kadottivat GPS-signaalinsa. Suomen lennonvarmistus antoi lentäjille varoituksen GPS-häiriöistä.

Lunden mukaan häirintä loppui 7. marraskuuta, jolloin myös Naton harjoitus päättyi.

Suomessa asiasta kertoi ensin Verkkouutiset (siirryt toiseen palveluun).

Venäjä kiistää GPS-häirinnän

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kommentoi GPS-häirintää tiistaina tiedotustilaisuudessa Moskovassa.

Tilaisuus järjestettiin Lavrovin ja Suomen ulkoministeri Timo Soinin (sin.) tapaamisen yhteydessä.

Lavrovin mukaan asiaa ei ole tutkittu.

– Tutkimuksia ei ole tehty, koska mielikuvituksellisia asioita ei ole mahdollista tutkia. Kyseessä on muoti, jonka Britannian pääministeri Theresa May aloitti ja johon muutamat Venäjän naapurimaat ovat lähteneet mukaan, Lavrov sanoi STT:n mukaan.

– Olemme valmiit tutkimaan tosiasioita, mutta kun niitä ei ole, kyseessä ei ole vakava keskustelu.

Soini kommentoi asiaa toteamalla, "ettei tilanne aikanaan ollut omiaan lisäämään alueen vakautta". Soinin mukaan he ovat keskustelleet asiasta ja pyytäneet tietoa siitä, mistä asia johtuu.

Lähteet: Yle, STT