Yhä useampi opiskelija velkaa valtiolle – Kela perii tonneja tuhansilta opiskelijoilta

Opiskelijoiden työnteko on yleistynyt, mutta takaisin perittävä rahasumma pieneni asumistuen muutosten takia.

Pankista opintolainaa hakiessasi riittää vakuudeksi valtiontakaus. Sitä kannattaa hakea Kelasta samalla, kun hakee opintotukea. Opintorahaa saavalle korkeakouluopiskelijalle lainatakaus myönnetään automaattisesti. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kela perii takaisin opintotukia lähes 40 000 opiskelijalta, jotka ansaitsivat vuonna 2017 yli vuositulorajan.

Opiskelijoille on lähetetty päätösehdotus opintotuen takaisinperinnästä. Keskimäärin summa on reilut tuhat euroa.

Päätösehdotuksen saanut opiskelija voi tehdä Kelalle uudelleenkäsittelypyynnön, jossa hän selvittää opintonsa ja sen, milloin tulot on saatu. Uudelleenkäsittelypyyntö on tehtävä kuukauden kuluessa.

Vuoden 2018 opintotuen vapaaehtoiset palautukset on maksettava toukokuun 2019 loppuun mennessä. Jos opiskelija ei peru tai palauta opintotukea, liikaa maksettu tuki peritään takaisin 7,5 prosentilla korotettuna. Kyseessä on kertaluontoinen korotus, ei korko.

Joka kymmenes opiskelija tienannut liikaa

Kela muistuttaa tiedotteessaan, että opiskelijan pitää itse huolehtia siitä, että hänen vuositulonsa eivät ylitä tulorajaa.

Opintotuen vuosituloraja määräytyy sen mukaan, kuinka monelta kuukaudelta opiskelija on nostanut opintotukea. Jos opiskelija nosti vuonna 2017 tukea 9 kuukaudelta, hänellä sai olla vuoden 2017 aikana muita tuloja enintään 11 850 euroa.

Ilmoituksen takaisinperinnästä saavien määrä on huomattavasti suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tuolloin päätösehdotus takaisinperinnästä lähetettiin 34 800 opiskelijalle ja perittävä määrä oli 45,4 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna opintotukia pyritään perimään takaisin yhteensä 43,3 miljoonaa euroa. Takaisin perittävä rahasumma pieneni, koska syksystä 2017 alkaen suurin osa opiskelijoista alkoi saada yleistä asumistukea opintotuen asumislisän sijaan.

Vuonna 2017 opintotukea sai yhteensä noin 312 000 opiskelijaa.

Lue myös: