Tarkkaan seurattu Katalonia-oikeudenkäynti alkoi, Barcelonassa suunnitteilla mielenosoituksia

Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän kauan, ja mahdolliset tuomiot jopa 25 vuotta.

Espanja
Tältä näytti oikeussalissa Madridissa, kun Katalonian separatistien oikeudenkäynti alkoi kymmenen jälkeen paikallista aikaa.
Tältä näytti oikeussalissa Madridissa, kun Katalonian separatistien oikeudenkäynti alkoi kymmenen jälkeen paikallista aikaa.Emilio Naranjo / EPA

Paikallinen televisio ja muut uutisvälineet seurasivat suorana (siirryt toiseen palveluun), kun Madridin korkeimmassa oikeudessa alkoi maanantaina kahdentoista katalaaniseparatistin oikeudenkäynti.

Kaikki ovat oikeudessa vuoden 2017 lokakuussa järjestetystä itsenäisyysäänestyksestä. Se pidettiin vastoin oikeuden määräystä. Äänestyksestä syntyi Espanjan pahin poliittinen kriisi vuosikausiin.

Syytteessä ovat esimerkiksi Katalonian entinen varapresidentti Oriol Junqueras jakatalonialaisen kulttuurijärjestö Omníumin perustaja Jordi Cuixart.

Osa maanantaina syytettyjen penkille seitsemän tuomarin eteen istunutta on ollut tutkintavankeudessa jo yli vuoden. Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont pakeni syytteitä Belgiaan.

Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän pitkään. Syytettyjen kuulemiseen on varattu kolme kuukautta, ja esitutkintamateriaalia on tuhansia sivuja.

Tuomiot voivat olla kovia, jopa 25 vuotta Junquerasin osalta.

Mielenosoituksia suunnitteilla

Itsenäisyysmieliset separatistit osoittivat mieltään oikeustalon edessä, ja Katalonian separatistijohtaja Quim Torra tviittasi kuvan, jossa kyltissä luki "päättäminen ei ole rikos".

– Olemme korkeimmassa oikeudessa syyttämässä Espanjan valtiota kaikkien katalaanien ihmis- ja poliittisten oikeuksien rikkomisesta, hän kirjoitti saatteeksi.

Katalonian separatistit pitävät oikeudenkäyntiä poliittisesti motivoituneena. Uutistoimisto AFP:n mukaan Barcelonaan on kutsuttu mielenosoituksia illaksi, kello 20 Suomen aikaa.

Lue myös:

Espanjan historian kenties seuratuin oikeudenkäynti alkaa – katalaanijohtajat vastaavat syytteisiin muun muassa kapinasta

Lähteet: AFP