Tervola haluaa osansa Lapin matkailusta – mummonmökit ja piharakennukset majoituskäyttöön

Tyhjillään olevat huoneet, asuinkäyttöön soveltuvat piharakennukset ja vähällä käytöllä olevat mökit halutaan majoitustiloiksi Tervolassa.

matkailu
Mökin ikkunasta näkyy ulos - sisältäpäin kuvattuna.
Risto Koskinen / Yle

Tervolassa aiotaan saada tyhjillään tai vähällä käytöllä olevat mummonmökit matkailukäyttöön. Aivan aluksi kunnassa kartoitetaan, onko tervolalaisilla mahdollisuus antaa mökkejään vuokralle tai kiinnostusta tarjota kotimajoitusta.

Luontomatkailuyrittäjä ja pienimuotoista majoitustoimintaa pyörittävä Elina Miettunen sanoo, että majoitustilojen puute hankaloittaa tällä hetkellä matkailun kehittämistä Tervolassa. Miettunen onkin lupautunut vetämään kunnan ja Peräpohjolan Leaderin rahoittamaa Mummonmökit matkailukäyttöön -hanketta, sillä majoitustarjonnan lisääntymisestä olisi hyötyä myös hänen yritystoiminnalleen.

– Tervolassa on jonkin verran vuokramökkejä ja majoitusta tarjotaan esimerkiksi Airbnb:ssä, mutta tiloja tarvitaan lisää. Meiltäkin kysytään majoitusta, kun joku ryhmä varaa ohjelmapalveluita, sanoo Elina Miettunen.

Mukaan lähteville on luvassa koulutusta

Tervolalaisille hanketta esitellään keskiviikkoiltana valtuustosalissa pidettävässä tilaisuudessa. Paikan päälle voi tulla tutkailemaan tilannetta, mutta myös kertoa jo tässä vaiheessa mukaan lähtemisestään.

– Kiinnostuneilta on tullut jo etukäteen yhteydenottoja. Joukossa on esimerkiksi pariskuntia, joilla puoli taloa on tyhjillään, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa, kertoo Miettunen.

Tässä vaiheessa moni asia hankkeessa on vielä avoinna, sillä sitä ollaan vasta polkaisemassa jaloilleen. Miettusen mukaan jatkossa täytyy ratkaista esimerkiksi se, mihin tiedot tervolalaisista majoituksentarjoajista kootaan.

– Yhteistyökumppanina meillä on Meri-Lapin Matkailu, jonka kanssa on neuvoteltu koulutuksen järjestämisestä esimerkiksi asiakaspalvelusta ja mökkien laittamisesta majoituskuntoon, sanoo Miettunen.

Kotimajoitus on vetänyt matkailijoita ympäri maailmaa

Elina Miettusella on luontomatkailuyritys Arctic Emotions yhtiökumppaninsa kanssa ja lisäksi hän majoittaa matkailijoita pienimuotoisesti kotonaan.

– Minulla on pihamökki, johon mahtuu yöpymään kaksi henkilöä. Sen lisäksi vuokraan yläkertaa, jossa on tilat kuudelle ihmiselle omalla sisäänkäynnillä.

Tänä talvena kotimajoituksessa on ollut jo matkailijoita Australiasta, Japanista, USA:sta ja parhaillaankin pihalla on jäänveistossa saksalaisia matkailijoita. Luontomatkailuyritys tekee yhteistyötä tällä hetkellä esimerkiksi suomalais-kiinalaisen ja ruotsalaisen matkanjärjestäjän kanssa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus