1. yle.fi
  2. Uutiset

Pomo nimitteli myyjää idiootiksi, puhui ampumisesta ja muutti työtehtäviä merkittävästi – kalliiksi tuli

Autotarvikkeita Kouvolassa myyneen miehen työkyky romahti, kun yrityksen toimitusjohtaja syrji häntä monin tavoin.

työpaikkakiusaaminen
Sormi osoittaa miestä
Isommissa yrityksissä havaittiin enemmän kiusaamista.

Pitkään jatkuneeseen työpaikkakiusaamiseen on saatu oikeuden ratkaisu Kouvolassa. Rikokset tapahtuivat vuonna 2015, jolloin autotarvikkeita myyvän liikkeen toimitusjohtaja kohteli kaltoin erästä liikkeessä tukkumyyjänä työskennellyttä miestä.

Kiusaaminen jatkui kahdeksan kuukautta. Toimitusjohtaja muun muassa uhkaili työntekijää, vähätteli tämän työsuorituksia, muutti työtehtäviä ja lopulta lopetti palkanmaksun.

Puheet ampumisesta kärjistivät tilanteen

Tapahtumat alkoivat kärjistyä keväällä 2015, jolloin myyjä oli mukana edustamassa yritystä messuilla. Toinen työntekijä tuli kertomaan myyjälle, miten toimitusjohtaja oli sanonut, että myyjä pitää ampua. Oikeudessa toimitusjohtaja kuvaili, miten myyjän virheen takia messuosaston kasaaminen oli mennyt "persiilleen" ja siksi hän oli kritisoinut myyjää. Kun myyjä kysyi asiasta, oli toimitusjohtaja vain huutanut tälle.

Myyjä lähetti myöhemmin toimitusjohtajalle sähköpostia asiaan liittyen. Vastausviestissään toimitusjohtaja kuvaili myyjää sairaaksi ja uhkasi laittaa hänet sairauslomalle. Myyjä lähetettiin työkykyarviointiin, mutta lääkärin mukaan hän oli työkykyinen. Toimitusjohtaja kyseenalaisti myöhemmin myös lääkärin arvion.

Tämän jälkeen myyjä siirrettiin työskentelemään erilleen muista liikkeen työntekijöistä. Hänellä ei ollut enää omaa työpistettä vaan joutui istumaan neuvottelupöydän ääressä. Samalla myyjän työtehtäviä muutettiin merkittävästi, minkä vuoksi hänen palkkansa pieneni.

Hän ei myöskään saanut enää käyttää vanhaa työsähköpostiosoitettaan. Perusteluna oli se, että hän olisi lähettänyt epäasiallisia viestejä.

Johtamistapana "uhkailu, pottuilu ja kiristys"

Oikeudessa myyjä kuvaili toimitusjohtajan johtamistapaa luonnehdinnalla ”uhkailu, pottuilu ja kiristys”. Myyjän mukaan yrityksessä joku joutui aina silmätikuksi ja tällä kertaa se oli hän.

Vuodesta 2007 lähtien liikeessä työskennellyt myyjä kertoi, että heidän välinsä eivät alunperinkään olleet erityisen hyvät ja että toimitusjohtajalla oli tapana nimitellä häntä esimerkiksi idiootiksi.

Toimitusjohtaja oli suuttunut myös siitä, että myyjä oli ollut yhteydessä ammattiliittoon palkkausasioissa ja aluehallintovirastoon epäasiallisesta kohtelusta.

Tilanne jatkui tulehtuneena kesän 2015, jolloin myyjä alkoi myös oireilla. Henkinen kuormitus ilmeni esimerkiksi ahdistuksena, unihäiriöinä ja paniikkioireina.

Mies määrättiin elokuussa sairauslomalle, joka pientä taukoa lukuunottamatta jatkui aina marraskuun loppuun saakka. Tuolloin mies irtisanoutui, sillä oli kyvytön jatkamaan työssä.

Toimitusjohtaja kiisti syytteet

59-vuotias toimitusjohtaja kiisti oikeudessa kaikki syytteet. Hän esimerkiksi kiisti puhuneensa myyjän ampumisesta. Hän kertoi kritisoineensa myyjää, koska tämä oli jollain tavalla epäonnistunut messuosaston kasaamisessa.

Hän kertoi myös myyjän itse syyllistyneen huonoon käytökseen ja kiusanneen muita työntekijöitä sosiaalisessa mediassa. Toimitusjohtajan mukaan asiakkaat olivat myös valittaneet myyjästä, ja että hän olisi ilman lupaa avannut tilin rahalaitoksessa yhtiön nimissä.

Todistajina kuullut muut työntekijät kertoivat, että he eivät olleet havainneet myyjän käyttäytymisessä huomautettavaa. Työntekijöiden kertomuksissa korostui myös työnantajan ehdoton määräysvalta, mikä tarkoitti toimitusjohtajan vallankäyttöä työpaikalla työntekijöihin nähden. Esiin nostettiin myös toimitusjohtajan värikäs ja särmikäs esiintymistyyli, joka on voitu kokea loukkaavana.

Tuomio kolmesta rikoksesta

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi toimitusjohtajan työsyrjinnästä, työturvallisuusrikoksesta ja pahoinpitelystä. Mies tuomittiin maksamaan 60 päiväsakkoa, josta koituu maksettavaa lähes 4 000 euroa. Itä-Suomen hovioikeus piti tuomion voimassa.

Lisäksi tuomittu ja hänen edustamansa yritys tuomittiin yhteisvastuullisesti maksamaan uhrille yhteensä 4 000 euroa kärsimyksestä ja psyykkisestä henkilövahingosta. Oikeudenkäyntikuluista kertyy maksettavaa runsaat 10 000 euroa.

Toimitusjohtaja kertoo, että hän aikoo hakea jutussa valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Tekstiä korjattu 15.2.2019 klo 11:43. Poistettu lause "Toimitusjohtaja ei luottanut lääkärin arvioon myyjän työkyvystä ja päätti lopettaa hänen palkanmaksunsa elokuussa 2015". Myös otsikkoa on muutettu ja siitä on poistettu ilmaus "lopetti palkanmaksun".

Lue seuraavaksi