1. yle.fi
  2. Uutiset

Hykin purkuluvasta valittanut arkkitehti pitää pintansa: "Uudisrakennus tulisi kalliimmaksi kuin vanhan korjaaminen"

Hämeenlinnan yhteiskoulun vanhan koulutalon purkuluvasta valittanut Satu Huuhka ei aio vetää valitustaan pois hallinto-oikeudesta.

Hämeenlinnan koulut
Hämeenlinnan yhteiskoulu ja pihalla oppilaita
Sari Törmikoski / Yle

Hämeenlinnan kaupunki haluaa purkaa Hämeenlinnan yhteiskoulun vanhan koulutalon, koska peruskorjaus tulisi kalliiksi. Kustannukset nousisivat lähes uudisrakennuksen hintatasoon. Vuonna 1955 valmistunut rakennus on ollut poissa käytöstä, koska rakenteista on löydetty kosteus- ja mikrobivaurioita. Henkilökunta ja oppilaat ovat oireilleet.

Kaksi yksityishenkilöä valitti Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen rakennuksen purkuluvasta, mikä on harmittanut parakeissa kouluaan käyviä oppilaita ja heidän opettajiaan.

Toinen valittajista, korjausrakentamiseen perehtynyt arkkitehti, tekniikan tohtori Satu Huuhka haluaa säilyttää yhteiskoulun vanhan rakennuksen. Hyk on osa alueen arkkitehtonista kokonaisuutta.

– Rakennushan on 1950-luvun monumentaalinen koulu. Se on ennen kaikkea osa sitä kokonaisuutta, jonka Sairio ja Hätilä muodostavat. Se on keskellä sitä julkisten rakennusten ryhmää, johon kuuluvat Hätilän kirkko, Tuomelan koulu ja Hykin yläkoulu.

Koulu on arvokas kokonaisuuden osana ja jos se purettaisiin, kokonaisuuden arvo vähenisi, Huuhka kertoo.

Valitus pysyy

Koulun henkilökunta on vedonnut, että Huuhka vetäisi valituksensa pois. Tätä hän ei kuitenkaan aio tehdä. Hän perustelee valitustaan muun muassa sillä, että koulua leimaa käsityömäisyys.

– Sehän on muurattu tiilestä käsin ja rapattu käsin. Siinä on mukavia pieniä yksityiskohtia siellä täällä, jotka erottavat Hykin 60-luvun teollisesta rakentamisesta.

Hämeenlinnan yhteiskoulun opettajat ja oppilaat toivovat huonokuntoisen koulun purkamista ja uuden rakentamista. Satu Huuhkan mukaan rakennus ei ole korjauskelvoton, mutta kyse ei kuitenkaan ole pintaremontista.

– Sieltä on löydetty rakenteellisia vaurioita, jotka ovat kuitenkin korjattavissa. Uskallan kuitenkin jopa väittää, että uudisrakennus tulisi kalliimmaksi kuin vanhan korjaaminen.

Tampereen teknillisen yliopiston korjausrakentamisen ja kiertotalouden dosentti Satu Huuhka pitää lisäksi vanhan rakennuksen korjaamista ekologisempana vaihtoehtona kuin uudisrakentamista.

Lue seuraavaksi